Kulturutövare söks till kulturbygdsturné

By on 9 juli, 2022
Arkivbild

Bygdegårdarnas Riksförbund kommer att rekrytera 24 yrkesverksamma kulturutövare runt om i hela landet till en Kulturbygdsturné med fokus på landsbygder. 

”Vi söker spelmän, musiker, sångare, dansare, bildkonstnärer, författare, skådespelare, materialbaserade konstnärer och andra kulturutövare som vill bidra till att sprida konst- och kulturupplevelser i hela landet”, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund.

– Något i den här skalan har aldrig gjorts tidigare, att vi anställer så många artister, musiker, dansare, skådespelare, författare, konstnärer och andra kulturutövare är väldigt roligt och spännande. Nu kan vi på allvar säga att vi gör ett grundligt arbete för att uppfylla de kulturpolitiska målen om tillgänglighet och kvalitet, säger Per Lodenius – förbundsordförande Bygdegårdarnas Riksförbund.

Satsningen stärker den kulturella infrastrukturen, skapar arbetstillfällen och sprider kultur till hela landet. Förutom att ta del av kulturupplevelser som publik kommer även workshops hållas inom de olika områden där deltagarna får prova på och utveckla sina egna skapande förmågor.

Det är återstartsmedel från Statens kulturråd som möjliggör att satsningen kan genomföras. Bygdegårdarnas Riksförbund är med sina tio miljoner kronor den aktör bland de ideella föreningarna som har fått överlägset mest pengar. Kulturutövarna kommer att anställas på deltid ute i Bygdegårdarnas Riksförbunds distrikt och där turnera på olika bygdegårdar som inte behöver betala något gage.

– På det här sättet kan vi fortsätta vårt arbete att lyfta fram bygdegårdsrörelsen som en hörnpelare i svenskt kulturliv, säger Stefan Löfgren – verksamhetsutvecklare för konst och kultur på Bygdegårdarnas Riksförbund.

Arbetet med Kulturbygdsturnén drar i gång omedelbart. Efter sommaren ska kulturutövarna vara rekryterade och redo att påbörja sitt samarbete med bygdegårdsdistrikten för att tillsammans skapa runt 500 kulturupplevelser i hela landet.

– Vi hoppas att 30 000 personer genom detta projekt kommer att uppleva en konstupplevelse av hög kvalitet som väcker än mer intresse för konsten och kulturen, avslutar Stefan Löfgren.

Bygdegårdarnas Riksförbund söker 24 kulturutövare

Bygdegårdarnas Riksförbund söker 24 kulturutövare som vill nå ut till ny publik och möjliggöra konst- och kulturupplevelser för människor ute i landet. Bygdegårdarnas Riksförbund är övertygande om konstens och kulturens kraft för människa och samhälle: ”Vi vill bidra till att ännu fler ska få möjlighet att möta kraften i konsten och kulturen. Vill du nå en ny publik och bidra med din konstnärliga kompetens och ditt engagemang?”

Arbetsuppgifter: Du genomför 15 publika arrangemang i ditt distrikt. Utifrån den person du är, din kulturform mm så hjälper bygdegårdsdistriktet dig att hitta scener på bygdegårdar som passar kontexten. Därutöver ska du leda 4 workshops inom ditt konst- och kulturområde, varav 2 ska vara riktade till barn och ungdomar. Under april och maj månader finns möjlighet att besöka andra län/distrikt och genomföra 2 publika arrangemang i andra län. Vi kallar det ”låna ett län, låna en konstnär”.

För mer information och ansökan – bygdegardarna.se/om-oss/lediga-jobb/24-kulturutovare/
Läs mer om projektet Kulturbygdsturné – bygdegardarna.se/var-verksamhet/kultur/kulturbygdsturne/

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login