Kura skymning – högläsning för dig i novembermörkret

By on 17 november, 2021

När det är som mörkast ute är det mysigt att lyssna till någon som läser högt. Kom till Liindesbergs stadsbiblioteket och lyssna på högläsning ur Sally Salminens debutroman Katrina från 1936 torsdag 18 november kl 19:00.

Kura skymning är en del av Nordiska litteraturveckan som är ett högläsningsevenemang som arrangeras årligen i Norden. Under Kura skymning sker högläsning ur litteratur på bibliotek runt om i landet. Den mörkaste tiden på året är också den bästa för högläsning.

För att uppmärksamma hundraårsfirandet av det åländska självstyret så läser Lindesbergs stadsbibliotek ur Sally Salminens Katrina från 1939.

Katrina är den åländska författaren Sally Salminens debutroman, utgiven 1936 av Schildts förlag. Salminen skrev den i USA, där hon arbetade som hembiträde i välbärgade familjer. Romanen blev en stor internationell succé; på bara några år hade den översatts till ett tjugotal språk.

Katrina kan karakteriseras som ett åländskt skärgårdsepos. Den unga österbottniska kvinnan Katrina gifter sig med den unge ålänningen Johan, som lovar henne ett gott liv på Åland. När Katrina kommer dit inser hon emellertid att Johan har överdrivit sin samhällsställning, och hon får leva ett liv i fattigdom, ständigt kämpande emot svåra förhållanden och känslolösa människor i maktposition.

Kultur | Örebro län Lindesberg
Örebronyheter

Källa Lindesbergs kommun

You must be logged in to post a comment Login