Kvinnor bättre på second hand än män

Av på 12 oktober, 2021
Elfa_Den hållbara garderoben_Emma Elwin

Svenskarna är bra på att bygga upp en basgarderob, men sämre på att köpa second hand och vintage. Dessutom är det är skillnad på mäns och kvinnors hållbara agerande när det gäller klädgarderoben. Det visar en undersökning om hållbar konsumtion gjord på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa.

Nedan tipsar även Emma Elwin, modestylist och hållbarhetskonsult, om stilinventering som ytterligare ett sätt att bygga upp en hållbar garderob.

En välorganiserad garderob hjälper dig att spara tid, pengar och energi. Man slipper att ständigt köpa nytt när man inte hittar vad man söker och undviker irritationsmoment i vardagen. Men nästan en tredjedel (30 procent) har behövt köpa nytt när man ej funnit vad man letat efter i garderoben. Det visar en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa. Men många, 84 procent, gör ändå något för att bidra till hållbar konsumtion. Främst handlar det om att man säljer eller skänker kläder man inte längre vill ha (58 procent), följt av att man återvinner kläder (33 procent) och undviker att köpa kläder med låg kvalitet (33 procent). Här är det dock en stor skillnad mellan kvinnor och män. Medan 70 procent av kvinnor säljer eller skänker plagg de ej längre använder så är det bara 40 procent av männen som gör det.

Även om second hand och vintage har varit en stor trend i många år så är det över en tredjedel (36 procent) som uppger att de inte äger några plagg alls av denna typ. Bland män är andelen ännu större. Enligt undersökningen uppger så många som 45 procent av männen att de inte har några sådana plagg, jämfört med 26 procent av kvinnorna. 16 procent uppger att de brukar handla second hand som ett sätt att agera hållbart kring sin garderob.

En majoritet av svenskarna (74 procent) är dock duktiga på att bygga sin garderob med klassiska nyckelplagg som går att kombinera på många sätt. Däremot visar det sig att 2 av 5 svenskar använder endast hälften av sina plagg och skor.

– Att använda plagg som du redan äger och att se till att de lever länge är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv. Även om de flesta är duktiga på att bygga en basgarderob, så visar Elfas undersökning, vad gäller både män och kvinnor i alla åldrar, att det finns utrymme för förbättring, säger Christine Dalman, förvaringsexpert Elfa.

3 tips från Emma Elwin om stiliventering

För att kunna bygga upp en hållbar garderob med plagg man använder och håller länge så är ett av tankesmedjan Studio Elfas medlemmar Emma Elwins tips att man gör en stilinventering och alltid utgår från den. Det gör också att plaggen fungerar bättre med varandra.

Nedan är några frågor som är bra att ställa sig innan man gör nästa inköp:

  • Vilka typ av plagg trivs jag bäst i?
  • Vilka material passar min vardag?
  • Vilka färger får mig att känna mig fin?

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa Elfa

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in