Kvinnor dör i onödan

Av på 3 februari, 2019

Kvinnor med hjärt-kärlsjukdom får sämre behandling än män. För att uppmärksamma detta slår tusentals kvinnor ett slag för en jämställd hjärtsjukvård runt internationella kvinnodagen. Under mars månad uppmärksammas ny forskning och vård på kvinnohjärtat.

Trots att hjärt-kärlsjukdomar bland kvinnor är en folksjukdom är kunskapen om kvinnohjärtat inte tillräcklig. Under Woman in Red i Stockholm, belönas tre forskare med stipendier för ny forskning på kvinnor med hjärt-kärlsjukdom. I år arrangerar kampanjen Woman in Red rekordmånga seminarier runtom i landet.

Idag får hjärt-kärlsjuka kvinnor sämre behandling än män. Kvinnor med symptom på hjärtinfarkt väntar längre på diagnos än män. Sjukvårdspersonalen känner inte alltid igen kvinnors symptom och ger dem inte alltid den rekommenderade behandlingen. Efter en hjärtinfarkt överlever kvinnor kortare tid jämfört med män. 

– De här skillnaderna är oacceptabla och det behövs mer kunskap och forskning på hjärtkärlsjukdom hos kvinnor – kunskap om vad som är specifikt hos kvinnor, specifika symptom och vilken behandling som passar dem bäst, säger professor Karin Schenck-Gustafsson, som är en av grundarna till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa och den ideella kvinnoföreningen 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

I år belönas tre forskare med Stiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendium för deras forskning på kvinnor med hjärt-och kärlsjukdom. Stipendierna delas ut den 11 mars på Woman in Red seminariet i Stockholm. Kampanjen syftar till att öka kunskapen inom sjukvården samt bland politiker och allmänhet. I mars arrangeras den årliga kampanjen Woman in Red med rekordmånga seminarier, föreläsningar om kvinnohjärtat och insamling till förmån för forskning samt utdelning av forskningsstipendier.

– Överlevnad och behandling av hjärt-och kärlsjukdom måste bli lika bra för kvinnor som för män. Idag behövs det fortfarande mer kunskap för att rädda liv, säger Alexandra Charles, grundare av Woman in Red och ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Under mars månad pågår Woman in Red kampanjen på 21 orter runtom i landet. En kampanj som syftar till att fler kvinnor ska överleva hjärt- och kärlsjukdomar.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in