Kyrkan i Tanzania firade 50 år.

Av på 23 juni, 2013

Ärkebiskop Anders Wejryd på kyrkans radiostation i Dar es Salaam, vid ett besök i landet 2011. Foto: Ewa Almqvist/IKON.

Under midsommarhelgen firade den evangeliska lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) sitt 50-årsjubileum. Ärkebiskop Anders Wejryd var på plats och överlämnade Svenska kyrkans jubileumsgåva: 100 000 kronor till ELCT:s radiostation som sänder dagligen över stora delar av landet.

50-årsfirandet ägde rum den 21-23 juni med seminarier, föredrag och gudstjänster på Tumaini University Makumira utanför Arusha. ELCT räknar med minst 5000 deltagare i jubileet. Makumira, som drivs av ELCT, startades som en teologisk utbildning för den tanzaniska kyrkan med stöd från Svenska kyrkan.

Ärkebiskop Anders Wejryd har en personlig relation med Tanzania, bland annat genom släkt och vänner som arbetat i Svenska kyrkans missionsarbete i landet.

– Tanzania var också en viktig partner under mitt eget långa engagemang i biståndsarbetet, dåvarande Lutherhjälpen. Det känns högtidligt att nu få vara med och fira en kyrka som har haft stor framgång, även som samhällsbyggare, men som också har stora utmaningar framför sig, säger Anders Wejryd.

– Det känns som vi har en mogen relation mellan två stora och självständiga kyrkor som inte är överens om allt, men som utgår från att den kristna gemenskapen kan och ska härbärgera skillnader.

Direkt efter jubileumsfirandet deltog ärkebiskopen i överläggningar med ELCT och gör sedan ett församlingsbesök.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in