Lådbilstävlingen Trollrallyt i Lindesberg gör comeback efter 40 år

By on 4 november, 2021
En av de tävlande lådbilarna i Trollrallyt 1983.

I åtta år under 1980-talet arrangerades Trollrallyt i Lindesberg – en succéartad lådbilstävling som lockade hundratals tävlande och tusentals åskådare. Lördag 21 maj 2022 gör Trollrallyt comeback – 40 år efter att den första tävlingen genomfördes 1982, och tävlingsplatsen blir den samma som när första lådbilstävlingen avgjordes – Lindeskolans parkeringsplats.

Lådbilstävlingen Trollrallyt arrangerades under åtta år – 1982-1989 – av skolklasser på Kristinaskolan i Lindesberg med stöd av lokaltidningen Bergslagsposten (som hade Bergslagstrollet som symbol – därav namnet Trollrallyt).

Tävlingen var ursprungligen tänkt som ”en kul gemensam aktivitet” för elever och föräldrar i den arrangerande klassen – men Trollrallyt blev snabbt en stor folkfest som lockade hundratals tävlande och tusentals åskådare. Och Trollrally bidrog till att marknadsföra Lindesberg genom att locka tävlande och publik till tävlingen.

Fyrtio år efter första tävlingen kommer lådbilstävlingen att arrangeras igen. Nya huvud- och flera medarrangörer är klara (men det finns plats för fler medarrangörer), tävlingsdatum är bestämt till lördag 21 maj 2022, tävlingsplatsen är Lindeskolans parkering (i Gruvgatans förlängning) där första Trollrallyt avgjordes 1982 – och tävlingsregler och annan information kommer inom kort.

”Det blir lådbilstävling, lådbilscrusing och underhållning som förhoppningsvis ska locka minst lika många deltagare och lika stor publik som på 1980-talet”, meddelar arrangörerna i sociala medier: ”Och eftersom många av de barn som deltog i tävlingen på 1980-talet nu är vuxna med egna barn är de välkomna att delta igen”.

Trollrallyt – från ”kul skolaktivitet” till stor folkfest

Lådbilstävlingen Trollrallyt arrangerades under åtta år (1982-1989) av skolklasser på Kristinaskolan i Lindesberg med stöd av lokaltidningen Bergslagsposten – initialt som ”en kul gemensam aktivitet” för elever och föräldrar i den arrangerande klassen. Men Trollrallyt blev snabbt en stor folkfest som lockade som mest 81 tävlande ekipage och tusentals åskådare. 

Trollrallyt hade två tävlingsformer på olika platser i Lindesberg: 1982-1985 då varje ekipage tävlade i att rulla snabbast och längst; 1986-1989 då varje ekipage tävlade i att rulla snabbast med påskjutare (pådriver) – se summeringen och kartan nedan:

Första Trollrallyt (1982) avgjordes på Lindeskolans parkeringsplats med 28 deltagande lådbilar i olika former och konstruktioner – se bilden nedan:

Trollrallyt 1983-1985 avgjordes på Löpargatan i Lindesberg med som mest 81 deltagande ekipage – se bilden nedan:

Trollrallyt bjöd på både fantasifulla lådbilar och fartfyllda åk – se bilden nedan:

Trollrallyt 1986-1989 avgjordes i ny tävlingsform där varje tävlingsekipage hade en förare och en påskjutare (pådrajver) som tävlade om att rulla snabbast på olika banor – se bilden nedan:

Lådbilstävlingen Trollrallyt arrangerades under åtta år – 1982-1989 – av skolklasser på Kristinaskolan i Lindesberg med stöd av lokaltidningen Bergslagsposten (som hade Bergslagstrollet som symbol – därav namnet Trollrallyt) – se bilden nedan:

Nöje | Örebro län Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login