Läkare Utan Gränser tillbaka på centrala Medelhavet

Av på 14 maj, 2021
Foto: Hannah Wallace Bowman

Läkare Utan Gränser återupptar sök- och räddningsinsatserna på centrala Medelhavet. Organisationen har hyrt fartyget Geo Barents för att undsätta människor i sjönöd på den livsfarliga rutten från Libyen till Europa.

Läkare Utan Gränser har sedan 2015 till och från bedrivit sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Genom åren har organisationens team bevittnat hur tusentals personer har drunknat eller tvingats tillbaka till Libyen av den libyska kustbevakningen.

– Vi återvänder till Medelhavet eftersom EU inte agerar. De senaste åren har EU-länderna allt mer dragit sig ur sök- och räddningsarbetet på centrala Medelhavet. De har inte bara slutat att undsätta människor i sjönöd utan även aktivt hindrat och kriminaliserat hjälporganisationers arbete., säger Ellen van der Velden, ansvarig för Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsinsats på Medelhavet.

Under 2021 har hittills 17 000 personer försökt att fly från Libyen över Medelhavet enligt uppskattningar från FN:s internationella organisation för migration IOM. Fler än 500 av dem har mist livet. En förlisning skedde exempelvis den 22 april då minst 130 människor drunknade.

Den libyska kustbevakningen har dessutom tvingat runt 7 000 människor som försökt att fly Libyen tillbaka till landet. De flesta av dessa personer hamnar i förvar där de låses in på obestämd tid. I förvaren råder extremt undermåliga levnadsförhållanden. Människor behandlas illa, utsätts för sexuella övergrepp och flera har dött.

Läkare Utan Gränser uppmanar EU att sluta stötta den libyska kustbevakningen, som tvingar människor att återvända till Libyen.

– Det som pågår just nu är en katastrof och vi kommer inte att låta oss tystas. EU:s medlemsländer måste säkerhetsställa att en statsledd sök- och räddningsmekanism återinförs på centrala Medelhavet, säger Ellen van der Velden.

Fakta

Sedan årets början har 13 000 flyktingar och migranter anlänt till Italien över Medelhavet. Minst 555 människor drunknade eller försvann under resan, medan över 7000 personer stoppades och tvingades tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen.

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in