Läkare Utan Gränsers team nekas att ta sig in i Gaza

Av på 22 maj, 2021
Arkivbild

Igår nekades Läkare Utan Gränsers team återigen att korsa gränsen från Israel till Gaza. Det har nu gått över tio dagar sedan Israels bombningar mot Gaza inleddes och de humanitära behoven ökar ständigt. Över 1 400 personer har skadats och tiotusentals har förlorat sina hem. Hälso- och sjukvårdssystemet i Gaza var redan sedan tidigare mycket skört. Nu råder brist på viktigt medicinskt material för att vårda de skadade, som exempelvis blodpåsar.

Det är fortfarande oklart när Läkare Utan Gränsers team kommer att ges möjlighet att ta sig över gränsen till Gaza för att ansluta till personalen som redan är på plats. Gränsövergångarna måste genast öppnas igen. Det måste finnas en säker väg in för humanitär personal och medicinskt material för att undvika en ännu större katastrof.

– Det är en stor frustration att vi inte kommer in i Gaza. Men det värsta är att även om vi kommer in vet vi inte när eller om vi kan börja arbeta. Det är så många bombningar och säkerhetsrisken är väldigt stor när man rör sig på vägarna, säger Eva Heikki, sjuksköterska som ingår i Läkare Utan Gränsers team som just nu befinner sig i Jerusalem.

– Samtidigt vet vi att behoven av humanitär och medicinsk hjälp är mycket stora. Personalen jobbar väldigt hårt. Sjukvården måste ta hand om över 1 400 skadade samtidigt som man redan sedan tidigare vårdar ett stort antal covidpatienter.

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in