Länet | Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor

By on 16 mars, 2016

Från och med den 1 april har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i Region Örebro län. Det beslutade regionstyrelsen vid gårdagens sammanträde.

I och med regionstyrelsens beslut ger vi nu ensamstående kvinnor i Region Örebro län samma möjlighet till assisterad befruktning som vi ger till gifta par, registrerade partners och sambor, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Därmed ansluter sig Region Örebro län till de rekommendationer som Sveriges kommuner och landsting, SKL, fört fram för att harmonisera reglerna för assisterad befruktning i landet.

Nu visar vi att det inte är antalet föräldrar som spelar roll, utan att det viktiga är att ett barn får en trygg och bra uppväxt. Det är ett beslut som speglar samhället i dag, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Spermier som donerats före den 1 april kommer inte att användas för assisterad befruktning av ensamstående kvinnor utan samtycke från givaren. I övrigt gäller samma rättigheter och regler för ensamstående kvinnor som för kvinnor som lever i ett parförhållande när det handlar om till exempel åldersgräns och finansiering av behandling för ytterligare barn.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login