Länet | Färre bolagskurser i februari 2015 i Örebro Län

Av på 3 mars, 2015

I februari gick 483 svenska aktiebolag i konkurs, vilket är 7 procent färre än under motsvarande månad föregående år. Sett till antalet anställda som berörs av konkurserna och den samlade omsättningen, så var minskningen i februari ännu större. Det visar ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Aktiebolagskurs i Örebro län:
Februari 2015 – 11, Februari 2014 – 16, en sänkning med 31%.

Antalet anställda som berörs av konkurserna är det lägsta för en februarimånad under hela 2010-talet. Totalt berörs 1 258 anställda av konkurser i februari, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med samma period förra året. Det genomsnittliga aktiebolaget som går i konkurs har tre anställda. 27 av aktiebolagen har fler än tio anställda.

Alla svenska län drabbades av konkurser i februari.
Flest skedde i Stockholms län (150) följt av Västra Götaland (78) och Skåne (63). Av storstadslänen hade Skåne den starkaste utvecklingen (från 96 till 63) och en minskning med hela 34 procent. I Blekinge län gick endast ett aktiebolag i konkurs i februari. Störst ökning av antalet konkurser noterades i Uppsala län (från 9 till 21).

– Februarisiffrorna tyder på att Sverige är inne i en positiv ekonomisk fas. Det är dock svårt att sia om hur uthållig utvecklingen är. Under 2000-talet har vi haft två perioder av så här låga konkurstal – innan IT-kraschen och inför finanskrisen, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen minskar med 17 procent och uppgår i februari till 4,6 miljoner kronor.

Största konkursen sett till omsättning är Anero Leasing AB (208 mkr) i Stockholm, följt av BBE BioBränsleBolaget AB (192 mkr) i Skogås. Karl Johan Gate Shopping AB i Koppom är störst sett till antalet anställda som berörs (62). Därefter följer Gjersvold Trädgård & mark AB i Sollefteå med 46 anställda. 225 aktiebolag har en (1) eller ingen anställd.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in