Länet | Högsta antalet drunkningar på tolv år

Av på 28 februari, 2015

137 människor omkom i drunkningsolyckor under 2014 varav 5 i Örebro Län. Det visar Svenska Livräddningssällskapets sammanställning över antalet drunkningar 2014. Det är den högsta drunkningssiffran sen 2002, då 149 personer omkom genom drunkning. 85 procent av de omkomna är män. I Örebro Län motsvarar ökningen i snitt med 8% mot 2013.

Efter att antalet omkomna i drunkningsolyckor har legat under 100 fyra år i rad, har antalet omkomna nu ökat kraftigt under två års tid. Då badolyckorna har ökat under två år kan en delförklaring vara många badvänliga dagar och varmt sommarväder, men även olyckor i kategorierna is och övrigt är högre än på många år. Olyckor i fritidsbåt är den enda olyckskategorin som gått ner.

Karlskoga Simförening anser att ökad simkunnighet bland barn skulle minska antalet olyckor. I en mätning som Skolverket genomförde 2010, framgick att nästan 7 800 femteklassare inte kunde simma.

– Vi känner av ett ständigt ökat tryck från föräldrar att låta sina barn lära sig simma i våra simskolor, säger Anders Hellberg, ordförande i Karlskoga Simförening. Problemet är dock att tillgången på undervisningsbassäng och simskolelärare är begränsat. Efter årsskiftet minskade Karlskoga Simförenings tillgång till undervisningsbassängen med 20 %, vilket givetvis också påverkar utbudet av simskola.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in