Länet | Konkurserna fortsätter minska i april

Av på 5 maj, 2015

Årets trend med färre konkurser fortsätter. Totalt gick 492 aktiebolag i konkurs under april och jämfört med samma månad förra året uppvisas en minskning med 5 procent. Det är fjärde månaden i rad med fallande trend. Även antalet anställda som berörs av konkurserna minskar – liksom storleken på bolagen. Det visar ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Vid en jämförelse med april 2014 då konkurserna i länet uppgick till 20 kan man konstatera att i april 2015 var det endast 13 stycken, en minskning med 35%.

Totalt gick 492 företag i konkurs i april, vilket är fem procent färre än samma månad året innan. Det är strax över genomsnittet för en marsmånad (482) sett till de senaste tio åren. Under årets fyra första månader minskade antalet konkurser med 10 procent till 1 844.

Antalet anställda som berördes av konkurserna i april var 1 213 och minskade därmed med 21 procent jämfört med april 2014. Det genomsnittliga aktiebolaget som gick i konkurs hade tre anställda och 29 av aktiebolagen hade fler än tio anställda. Den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen minskade med 44 procent och uppgick till 3,4 mkr.

Konkursstatistiken för april visar på en positiv trend. Det är ett tecken på en fortsatt relativt god konjunktur, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Alla svenska län drabbades av konkurser i mars. Flest skedde i Stockholms län (165) följt av Västra Götaland (81) och Skåne (76). Västra Götaland var det enda av storstadslänen med ökande antal konkurser.

Störst ökning av antalet konkurser under april noterades i Jämtland, Halland och Blekinge län. Hittills i år har ökningen varit störst i Uppsala (+57 %) och Jämtlands län (+ 50 %). Störst minskning under april noterades i Gävleborg och Värmland. Hittills i år har minskningen varit störst i Dalarna (-38 %) och Västmanland (-32 %).

Största konkursen sett till omsättning var Kvalitetskött Sverige AB (147 mkr) i Johanneshov, Stockholm, följd av Memo Industriplast Söderköping AB (36 mkr). Sett till antalet anställda var AB Pixbo Montessoriskola i Mölnlycke, Härryda, störst med 33 anställda, följt av Beellge AB i Stockholm med 30 medarbetare. 228 aktiebolag har en (1) eller ingen anställd.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in