Länet | Örebropant ger 9 202 nya träd – Noraborna mest givmilda

Av på 3 mars, 2015

Noraborna är mest generösa med pantpengarna i Örebro län. Tillsammans bidrog länsinvånarna med 184 094 pantkronor under året, motsvarande 9 202 nya träd i Afrika. Det visar Vi-skogens årliga pantrankning av Biståndsknappen hos Coop.

I Nora skänker invånarna i snitt 3,43 kronor av varje pantad hundralapp via Biståndsknappen. Därmed tar de hem förstaplatsen i länet och kommer på plats 18 i landet. Tvåa i länet är nu Örebro som petar ned Askersund till en tredjeplats. 

Vi vill rikta ett varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Örebro län. Pantpengarna från det senaste året motsvarar 9 202 nya träd i Afrika. Träden ger en bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

I Örebro län skänktes under förra året 184 094 pantkronor till bistånd i Coops butiker. Totalt skänktes 8,1 miljoner kronor via Biståndsknappen under 2014. Det är nytt rekord och motsvarar över 400 000 nya träd i Afrika där Vi-skogen arbetar. I snitt skänkte svensken bort 2,2 kronor av varje pantad 100-lapp under 2014. Det är en 14-procentig ökning från året före då snittet var 1,93 kronor.

Det är enormt glädjande att så många trycker på Biståndsknappen. Förra årets pantpengar motsvarar 400 000 nya träd i Afrika, räknar vi från starten rör det sig om nära tre miljoner träd. Planterade i rad skulle det räcka hela vägen från Örebro till Kenya, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

Mest generösa med panten i Sverige är invånarna i Vaxholms kommun – här skänks närmare åtta kronor av varje pantad hundralapp till bistånd. På andra plats kommer Lidingö och därefter Danderyd. Bästa län är Stockholm, följt av Uppsala och Gotland – som är nya på listan. Örebro län placerar sig på plats 15. Topplistor nedan.

Fakta Biståndsknappen:

Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 576 Coop-butiker över hela landet.

Sedan starten har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 66,7 miljoner kronor till Vi-skogen och We Effect, som delar på pengarna. Det motsvarar 3,3 miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya eller Uganda där Vi-skogen arbetar. Planterade i rad skulle träden räcka hela vägen från Örebro till Kenya.

– För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd. Träden förbättrar jordarna, ökar skördarna och gör att människor kan ta sig ur fattigdom.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in