Länet | Tonkrock i Garphyttan

Av på 30 januari, 2015

Ulrika Precht har sjungit på de stora scenerna över hela världen. Älskar musik och opera. I denna förställning visar hon att hon även är en stor skådespelare.

Erik Winqvist har sjungit, spelat och skådespelat på de svenska scenerna över hela landet. Älskar mötet med publiken. Recensenterna har hyllat hans tolkningar och publikkontakt.

Internationell stjärna till…….. Humor- teater- opera – musik!

Det är inslag av humor, talteater och musikal, opera, svensk visa och fransk chanson och även lite jazz har smugit sig in. Det är genreblandning. Vi blandar friskt och det svänger! Publiken älskar det. Stående ovationer. Vi kallar det Tonkrock och märker att det sporrar oss och publiken till att upptäcka mer av scenkonstens alla magiska underfundigheter. Publiken brukar säga att det är mer symbios än krock.

Ulrika Precht är hemma från sin internationella karriär, nu träffar hon Erik Winqvist som älskar visor och chansoner. De har olika sätt att möta publiken och deras röster klingar olika. Eriks saxofon och pianistens klanger möts, det blir musik och teater med humorn på glänt.

”att möta en riktig operadiva i sin fulla blomning är härligt, dessutom sjunger hon som en gud” säger Erik Winqvist om Ulrika Precht

”Eriks sätt att sjunga lyfter fram texterna och visar de kända visorna i ny skepnad” säger Ulrika Precht om Erik Winqvist

”Det är riktigt kul att kompa dessa musikanter, man får använda hela sitt musikaliska register” säger pianisten

”Ett mycket spännande projekt där humorn alltid är på glänt och stilarna får krocka” säger regissören Christine Löfgren.

”Den mest lättsålda föreställning jag jobbat med” säger producenten Cecilia Lindecrantz.

Om föreställningen

En kul föreställning med mycket humor, fantastisk musik. Från operavärlden: Carmen, Surabaya Johnny , Meine lippen sie küssen. Från musikaler, Send in the Clown, Nature Boy. Kupletter: Vill ni se en stjärna se på mig. Svenska visor: Ska nya röster sjunga, Deidres samba, Det var dans bort i vägen, Kristallen den fina,. Chansoner; Desertören, m.fl.

Storyn är ett möte mellan en internationell Operadiva och en svensk artist. De har olika sätt att se på musik, skojar om olika sätt att sjunga och kommer fram till att man får sjunga som man vill och att musik är ett fantastiskt sätt att mötas. Krocken blir till en symbios. Det är mycket känslor med svartsjuka, kärlek och känslor alltid med humorn på glänt. Man har chansen att komma riktigt nära riktigt bra artister. Det blir speciellt personligt med bara solist och pianist, man kommer nära! Passa på!

Tonkrocken, med Erik Winqvist och Ulrika Precht på scenen, är på turné

Teater- Humor- Opera- Musik
Erik Winqvist framför visor av bland andra Cornelis Vreeswijk och Mikael Wiehe medan Ulrika Precht sjunger opera, musikal m m. Det är en teaterföreställning med mycket musik och humor. Ulrika spelar en mycket tilltalande och storvulen operadiva, det går lätt eftersom hon turnerat som mezzosopran på stora scener över hela världen, hon har träffat många divor.

– Jag har alltid haft en klockarkärlek till opera. Men jag har inte riktigt kunnat falla, säger Erik Winqvist om sin relation till opera innan han träffade sin scenpartner på en fest för ett år sedan.

Nu har hans syn på musikteatern förändrats. Han gillar särskilt Ulrika Prechts tolkningar av Carmen, Send in the Clown och Surabaya Johnny.

– Jag bara faller. Det är nakna känslor och så skruvar man upp det, säger Erik Winqvist.

Han kallar sin operakollega för en väldigt fin människa, ”och härlig när hon spelar operadiva”.

De hoppas att både den vanliga teater- och operapubliken hittar till teatern. Och varför inte konsertpubliken? Patrik Svedberg (eller ibland Maria Grönlund) ackompanjerar på piano och Eriks jazziga sopransax river av några heta solon.

– De som vill ha en kul kväll och lyssna på bra musik ska komma.

Innan Ulrika påbörjade sin internationella operakarriär var hon en av ”flickorna på TV2”. Hon har varit med i många prisbelönade uppsättningar och fått fantastisk kritik som mezzosopran.

Erik har rosats av kritiker för sina kompromisslösa tolkningar av svenska visskatten och franska chansoner, han har uppskattats som skådespelare och saxofonist.

Var spelas föreställningen?
Vi börjar med Folkets Hus, där finns en publik som sett de digitala operasändningarna från Metropolitan. Men anledningen till att vi föredrar att börja dessa ofta små ställen är att vi kommer nära vår publik och då blir föreställningen allra bäst.

I februari planerar vi vår Stockholms premiär och hoppas att recensenterna sitter tätt i bänkarna. I mars har vi vår första föreställning hos en Riksteaterföreställning. Sedan fortsätter vi att turnera så länge arrangörer beställer och publiken finns på plats.

Ulrika Precht – Operaartist, Mezzosopran.
Årets föreställning i Tyskland, Carmen på flera operascener (fantastisk kritik), många roller på Folkoperan, Kungliga operan, Parisoperan, Basel operan, Drottningholmsteatern, festivaler m.fl. Innan operakarriären var Ulrika en av ”flickorna på TV”

Erik Winqvist
Kritikerrosad artist som turnerar på små och stora scener över hela landet. Speciellt uppskattad för sina tolkningar av Ted Gärdestad, den svenska visskatten och franska chansoner. Saxofonist som spelar jazz och modern konstmusik, skådespelare.

Patrik Svedberg – Pianist.
Syns ofta i tv, spelar med nästan alla våra kända artister.

Maria Grönlund – Pianist (vikarierar ibland för Patrik eller Kristian).
Aktuell på Kungliga operan,

Kristian Kraftling – Pianist (vikarierar ibland för Patrik eller Maria).
Turnerar med bland andra Dirty Loops och Loreen

Christine Löfgren – Regi

Manus: Erik Winqvist

Vi har ännu inte haft vår stora Stockholmspremiär, så vi väntar med att släppa in press och kritiker, men vi har fått välkomna publikreaktion

Några publikreaktioner!

Stort tack för en kanonbra föreställning.

Så många bra låtar – så utmärkt framförda.

Upplevde ingen krock, mer en symbios!

Det var så bra att man hela tiden levde med.

Härligt att ni ville förgylla kvällen. /Christer

Det var bland det bästa jag sett, jag gjorde allt det man ska göra på teater, jag skrattade, jag fick tårar i ögonen, håret på armarna reste sig och dessutom dansade jag. /Sissela

Det var min flickvän som tog hit mig, har aldrig varit intresserad av opera, men här fanns ju allt, till och med operadelen gick hem hos mig. /Albin

Dessutom var det ju kul också! /Magnus

Var det Dan Andersson? Men det var ju bra! Och saxofonen blev en fiol! /Anders

Arrangörer!

Vilken härlig dag det blev. Publiken strömmade till, bl.a en buss från kringorterna. Ulrika Precht sjöng Fantastiska operaarior och detta varvades med Erik Winqvist visor. Pianisten följde dem båda suveränt. Handlingen var just om mötet mellan musikformerna/ personerna.

Publiken var mycket nöjd med föreställningen och tyckte det var bättre än väntat. Även personer som varit skeptiska till opera som musikform hade tagit till sig musiken.

En föreställning man hoppas många kommer att se.

Med vänlig hälsning,
Karin o Britt-Marie /Hargshamns Folketshusförening

Tack för igår. Tycker att ni är värda mer pengar. Skicka större faktura! /Lena

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in