Länet | Två kommuner i Örebro län utan en enda journalist

Av på 1 juni, 2015

Två av tre journalister i Örebro län bor i residensstaden. I två kommuner – Laxå och Ljusnarsberg – bor däremot inte en enda. Tätast samlas dock journalisterna inte i Örebro, utan i småstaden Nora.

Journalisterna är extremt koncentrerade till Stockholm – men även utanför huvudstaden är fördelningen väldigt ojämn.

Det visar en omfattande studie som Institutet för Mediestudier presenterar i dag.

Vi kan visa svart på vitt att journalisterna är väldigt snett fördelade över land och stad. Det här lägger en viktig grund för diskussioner om den svenska journalistiken. Vad betyder det att vi inte lever som dem vi rapporterar för? säger Lasse Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier.

Tre av tio journalister bor i Stockholms stad. Nästan hälften i Stockholms län. I elva kommuner är det tomt. Bara 56 journalister bor i någon av de 20 kommuner som Sveriges kommuner och landsting (SKL) definierar som glesbygdskommuner. Och: i Stockholmsstadsdelen Rinkeby-Kista är ”journalisttätheten” bara obetydligt högre.

Det mest slående i studien är också det minst överraskande: att Södermalm i Stockholm är ett journalist-Mecka. Där är en procent av invånarna journalist – en rätt anmärkningsvärd koncentration av en enda yrkesgrupp i en stadsdel, säger Lasse Truedson.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in