Lång väntan på äldreboende

By on 11 mars, 2017

Köerna till äldreboenden är fortsatt långa. Mer än var femte person som beviljats plats på särskilt boende väntar i över tre månader på att få flytta in. Det visar Dagens Samhälles granskning.

När kommunerna fattar beslut om plats i särskilt boende ska detta verkställas direkt. Men förra året fick knappt 5 000 äldre vänta i minst tre månader på att få den plats som kommunen beviljat dem, visar statistik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Andelen som väntar i 90 dagar eller mer har ökat de senaste åren, från 19 procent år 2014 till 22 procent förra året. Men i en del kommuner är väntan betydligt längre.

Dagens Samhälle har kartlagt kommunerna med högst andel väntetid över tre månader. I Ljusdal och Munkfors väntade samtliga äldre, 100 procent, längre än 90 dagar på att få plats på äldreboende under 2016. Fagersta, Mariestad, Svalöv och Nybro har också en mycket hög andel äldre som får vänta länge.

Den genomsnittliga väntetiden i hela landet var förra året 57 dagar. Lika mycket som året innan, men fem dagar mer än 2014. Drygt 1 000 personer väntade i 7–9 månader och knappt 300 i över ett år.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login