Längdlandslaget åker på sitt andra höghöjdsläger

By on 7 september, 2021
Emma Ribom tog tre raka segrar senast laget samlades i Trollhättan, nu väntar nästan tre veckor på höjd tillsammans med landslaget.

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång i Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

Det är ett laddat landslag som under måndagen reser ner för ännu ett läger på höjd, för att förbereda sig på bästa sätt inför OS. Ett av fokusområdena under detta läger blir att följa hur acklimatiseringen fortlöper under lägret.

– Vi kommer träna på ungefär samma höjd som OS-banorna vilket gör att det blir extra intressant att se hur vi reagerar, vilket kan vara väldigt individuellt, säger landslagschef Anders Byström. – Vi mäter vätskebalans och vikt för att vara säkra på att vi har nog vätskeintag och för att se till att vi får i oss tillräckligt med energi. Det blir också löptester och styrketester och dessutom har åkarna ett ansvar att skriva ner hur de känner sig för att vi så noga som möjligt ska kunna se hur de påverkas när de är på hög höjd.

Som vanligt är det ett varierat program på schemat med både rullskidor, löpning, styrka och cykel i olika fart. Men denna gång ett något längre läger än vanligt.

– Det är bra att kunna vara här nästan tre veckor på höjd eftersom det är ungefär så länge vi ska vara på höjden när det är dags för OS i Peking.

Några saknas

Som vanligt är det några skavanker i gruppen. Linn Svahns axel är inte återställd vilket gör att hon inte följer med på lägret. Jonna Sundling, Frida Karlsson, William Poromaa och Lovisa Modig har dragits med förkylning och avvaktar med besked.

– Linn är i en fas där fortsatt rehabilitering och diagnostik föreligger och bedömningen är att detta bäst görs på hemmaplan. Sedan har vi några åkare som har eller har haft lättare förkylningssymtom där vi avvaktar senarelagd resa till Frankrike, säger landslagets läkare Per Pliggen Andersson.

Lägret började måndag den 6:e september och slutar 24:e.

You must be logged in to post a comment Login