Längdlandslaget till VM i Seefeld

By on 4 februari, 2019
Arkivbild.

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio damer och sex herrar som ska representera Sverige under VM i österrikiska Seefeld den 19 februari – 3 mars 2019. Herrtruppen kommer att kompletteras efter världscupen i Lahtis den 9–10 februari.

SM i Sundsvall är avslutat. Det blev en vecka med fina tävlingar i ett fantastiskt vinterlandskap. Längdlandslaget blickar nu fram mot nästa mästerskap – VM i österrikiska Seefeld.

Landslagschef Rikard Grip och tränarna har haft ett tufft uppdrag att ta ut årets VM-trupp, men nu kan nästan hela truppen presenteras. En sprintplats på herrsidan återstår dock att tillsätta. Detta innebär att den slutgiltiga truppen kommer bestå av sju herrar.

– Calle Halfvarsson, Viktor Thorn och Oskar Svensson är klara att gå sprinten under VM. Den sista sprintplatsen väljer vi att lämna öppen till de åkare som tävlar i Lahtis, men ännu inte är uttagna, säger Rikard Grip.

Damtruppen är däremot fulltalig, även om det ännu inte är fastställt vilka åkare som får tävla i sprinten.

– Tre damer är kvalificerade till sprinten i dagsläget och det är Maja Dahlqvist, Stina Nilsson och Jonna Sundling. Ytterligare tre damer får åka om den fjärde sprintplatsen i Lahtis – Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin. Tävlingarna i Lahtis kommer ingå i en bedömning av den totala prestationen i vinter, berättar Rikard Grip.

Det är fortsatt osäkert om Stina Nilsson kommer kunna delta på VM eller inte efter den bristning i baksida lår som hon ådrog sig i samband med världscupen i Otepää.

– Vi kan fortfarande inte säga om Stina kan åka eller ej. Vi vet att sannolikheten är liten, men det finns ett litet hopp och det lilla hoppet vill vi hålla fast vid så länge det går. Därför avvaktar vi beslut om när hon kan börja tävla igen, säger Rikard Grip.

I damtruppen finns sistaårsjunioren Frida Karlsson med.

– Frida Karlsson tar en plats i truppen efter sina fina resultat under säsongen med bland annat dubbelseger på JVM i Lahtis, såväl som i skandinaviska cupen i Vuokatti, säger Rikard Grip.

Frida Karlsson missade SM i Sundsvall på grund av slitna luftrör efter JVM. Men hon är glad över uttagningen till VM.

– Jag tycker det känns jättehäftigt och nu när jag fått chansen att vara med på VM ska jag se till att ta den, säger Frida Karlsson.

Tre unga herrar är reserver på hemmaplan.

– Dessa U23-killar har gjort det bra på SM och även om de har en bit kvar till världseliten ser vi ett eventuellt VM-deltagande som en möjlighet för dem att se och lära inför framtiden, förklarar Rikard Grip.

Rikard Grip känner sig nöjd med VM-truppen som nu presenterats.

– Vi har ett spännande och starkt damlag som har radat upp fina prestationer under säsongen. På herrsidan har vi haft en lite tuffare inledning på säsongen och därför består herrtruppen av något färre antal åkare. Vi ser däremot att de åkare som vi har tagit ut har visat på gryende form den senaste tiden. Viktor Thorn var till exempel åtta och elva i Otepää, Calle Halfvarsson lämnar SM-veckan med två guld och Daniel Rickardsson har visat stigande form och avslutade SM veckan med ett guld över 30 km.

Längdlandslagets sista förberedelser inför VM ser lite olika ut för åkarna. Medan sprintåkarna förbereder sig för fristilssprint i Lahtis i helgen, inleder några distansåkare sitt uppladdningsläger i Seiser Alm på onsdag. Den övriga truppen åker till Toblach på måndag den 11 februari.

– Det är nu vi ska göra de sista förberedelserna och skruva på de små detaljerna för att komma så väl förberedda vi bara kan till VM. Seefeld kommer att bjuda på härliga tävlingar. Vi tror att det kommer bli bra stämning och fina banor att göra upp om medaljerna på och vi känner oss rustade för att bjuda på spännande och underhållande tävlingar om tre veckor, avslutar Rikard Grip.

Landslaget till VM i Seefeld den 19 februari – 3 mars:

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF,
Björn Sandström, Piteå elit SK,
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Reserv på hemmaplan (utan inbördes ordning):
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,
Jonas Eriksson, IFK Mora SK,
Erik Rosjö, IFK Mora SK.

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login