Lärare kräver fastställd undervisningstid och ny lönestruktur

Av på 19 december, 2020
Arkivbild

Igår överlämnade Lärarnas samverkansråd sina krav inför den kommande kommunala avtalsrörelsen, eftersom tidigare avtal inte efterlevts har vi nu tvingats formulera skarpare krav.

– Jag är glad att vi nu kan komma med tydliga och vassa krav. Den tunga arbetsbelastningen är en helt avgörande fråga att komma till rätta med. Därför kräver vi nu att lärares undervisningstid ska fastställas vid läsårets början och att det till varje undervisningstimme knyts tid till för- och efterarbete, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.    

Lärarnas Riksförbund har gediget analyserat hur föregående avtal fungerat. Det visar sig att äldre och erfarna lärare tappar lönemässigt trots att intentionen var en annan.

– Ett nytt avtal måste innebära ett första steg mot ett helt nytt lönesystem där alla arbetsgivare säkerställer arbetstagarna en god löneutveckling under hela yrkeskarriären. Äldre och mer erfarna lärare ska få en lön i överrensstämmelse med den ökade kompetens de uppnått. Även studie- och yrkesvägledares löner kommer att prioriteras i avtalsrörelsen, säger Åsa Fahlén.

Det nuvarande kommunala avtalet löper ut den 31 mars och ett nytt avtal borde finnas på plats den 1 april. Förhandlingarna inleds direkt efter årsskiftet.

– Vi vet att det kommer att bli mycket tuffa förhandlingar men det är dags för oss att komma med krav som utgår från medlemmarnas mycket utsatta situation. Det är uppenbart att lärarbristen och pandemins effekter ytterligare har förvärrat en redan ansträngd arbetssituation, säger Åsa Fahlén.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Lärarnas Riksförbund

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in