Lättnader för idrotten från 1 juni

Av på 13 maj, 2021

Lättnader för tävling och match utomhus, sommarläger samt tävling och match inomhus för barn och ungdomar från den 1 juni. Ytterligare lättnader är bland annat öppning för 500 personer i sittande publik utomhus och för 150 personer tävlingar i skog, på vatten och väg från den 1 juni. Det berättade regeringen och Folkhälsomyndigheten i går.

– Det är ett besked som ger möjlighet att ta ett första steg tillbaka mot ett mer normalt läge även om vi får vänta ännu några veckor. Detta ger energi till hela idrottsrörelsen och även de idrotter med arena i skog på väg och vatten och glädje till de som tålmodigt väntat och längtat efter att få följa sin favoritidrott på plats igen även om det bara är ett första steg, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringen meddelade idag att förändringarna vad gäller bland annat maxantal för publik beroende på om det är inomhus eller utomhus och om publiken har anvisad plats eller inte ska gälla från den 1 juni. Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten lättnader i restriktioner för tävling, match, sommarläger med mera. Även dessa ska gälla från den 1 juni.

– Även om vi ser positivt på att det nu kommer lättnader så hade vi hellre sett att bedömning av antal både vad gäller publik och antal deltagare som kan tävla i skog, på väg och vatten bedömts utifrån storlek på arena och uppdelning av start- och målområde och möjlighet att hålla avstånd, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen har ställt om många gånger under pandemin och kan ta stort ansvar för att genomföra arrangemang som tänker på hela flödet och pandemiavstånd.

– Nu måste vi tillsammans hålla i och hålla ut vad gäller restriktioner i vår vardag och vaccinera oss så att vi snart kan släppa på så att all idrott oavsett ålder och arena kan träna och tävla normalt igen, säger Björn Eriksson.

Detta gäller från den 1 juni:

–          Tävling och match, mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar

–          sommarläger och kollo för barn och ungdomar.

–          Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus.

–          Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer

–          500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus

–          100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus

–          8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus

–          50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus

Allmänna råd och rekommendationer om avstånd med mera ska fortfarande tas i hänsyn. Förtydligande kring de olika punkterna (eventuella övernattningar, ålder för barn och ungdomar, vad som menas med mindre skala med mera) kommer att ges när Folkhälsomyndigheten gått ut med detta.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Riksidrottsförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in