Letar du efter hus – här är fem ställen du alltid ska undersöka

By on 14 juni, 2021
Foto: Erik Olsson

Har du börjat gå på husvisningar? Då finns det ett par saker du bör undersöka extra noggrant. Det första du bör göra är att läsa igenom besiktningsprotokollet så att du är förberedd och ställer relevanta frågor till din mäklare gällande den aktuella bostaden.

Vi har med hjälp av Adam Simpson, fastighetsmäklare i Täby, listat fem ställen du bör undersöka på husvisningen.

 • Taket
  Hur gammalt är taket? Har det renoverats nyligen eller börjar det bli dags? Om det börjar bli dags för renovering, ta reda på om det gäller hela taket eller om vissa delar ska bytas ut. Att renovera ett tak är inte det roligaste renoveringsprojektet, men om det börjar läcka in blir det mindre roligt och kan dessutom bli väldigt dyrt.
 • Grunden
  Vad är det för typ av grund huset står på? Platta på mark (som numera är det vanligaste), krypargrund (eller torpargrund som det också kan kallas) eller källare? Olika lösningar har olika problem. Det som är viktigt att tänka på är att leda bort fukten på rätt sätt. Ta reda på om huset har dränerats nyligen och om det behövs någon form av markfläkt.
 • Uppvärmningssystemet
  Ta reda på vilket sätt huset värms upp på idag och om det är ett bra system. Är huset tillräckligt isolerat för att hålla inne den värme som skapas? Står det en gammal oljepanna där idag är det inte det mest miljövänliga alternativet. I så fall kan det vara bättre med bergvärme, gärna i kombination med solceller. Se över vilka lösningar som finns för bostaden.
 • Ventilationen
  Något som hänger ihop med värmesystem är ventilationen. Vi spenderar ändå större delen av våra liv i huset och då är det viktigt att man kan andas ordentligt. Vad är det för ventilationssystem idag? Är det självdrag? Ja, då kanske man bör fundera på någon form av mekanisk ventilation som t.ex. ett FTX-system. Ta dock dit en expert som kan se på helheten!
 • Våtutrymmen
  Ett av de viktigaste ställena att undersöka är våtrummen. Ser du några fuktskador eller kakelplattor som spruckit? Är våtutrymmena renoverade och finns det ett våtrumsintyg? Ett våtrumsintyg innebär att firman som har renoverat badrummet har rätt kunskap om rådande branschregler.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Erik Olsson

You must be logged in to post a comment Login