Lex Maria-anmälan efter att barn avlidit i gastroenterit

Av på 23 januari, 2015

Landstinget Dalarna lämnar in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ett barn avlidit i gastroenterit.

Det var sommaren 2014 som ett tidigare friskt, 3-årigt barn drabbades av kräkningar och diarré, vilket talade för virusorsakad gastroenterit (magsjuka). Ett dygn senare kontaktades sjukvårdsrådgivningen 1177 där råd om vätskeersättning och vård i hemmet gavs. Morgonen därpå tog föräldrarna ny kontakt då det varit svårt för barnet att behålla vätskan på grund av fortsatta kräkningar och diarré. Det beslutades då att barnet skulle åka till sjukhus akut för bedömning. I samband med planering av transport försämrades barnet hastigt och fick kramper. Barnet blev sedan livlöst och trots intensiva insatser i ambulans och vid sjukhusakuten kunde barnets liv inte räddas.

Obduktion och en mycket omfattande utredning har visat att barnet inte hade någon annan sjukdom än den mycket allvarliga virusbetingade magsjukan. På grund av kräkningar och diarré blev barnet så svårt uttorkad att det uppstod kramper och cirkulationssvikt, som också fick hjärtat att sluta fungera.

Fortfarande är grunden i den gällande medicinska bedömningen för behandling av gastroenterit hos barn, vård i hemmet, med tillsyn och vätskeersättning. Detta innebär nästan alltid god återhämtning inom något/några dygn. Ett litet antal barn blir dock så påverkade att de måste till sjukhus för bedömning.

Detta och några liknande fall i landet i övrigt kring barn som visat sig ha oväntat svåra infektioner, gör att telefonrådgivningen 1177 (verksam i hela landet) nu kommer att ytterligare utveckla och utbilda kring rådgivningsstödet. Det gäller då framför allt vidareutbildning kring barns allmäntillstånd, vilket kan vara svårt att bedöma via telefon.

-I den omfattande utredningen och uppföljningen av detta tragiska sjukdomsfall går allas våra tankar till den drabbade familjen, men vi känner oss också förenade i uppgiften att sjukvården ska kunna erbjuda sådana råd och insatser att något barn aldrig mer drabbas av något liknande, säger chefläkare Ulf Nordin, ansvarig kring primärvård och 1177 i Landstinget Dalarna.

Örebronyheter, Regionalt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in