Lex Maria: Benskada efter operation

Av på 23 januari, 2015

Kvinnan opereras med robotassisterad kirurgi för en livmoderhalscancer. Operationen är svår och långdragen med lång tid i gynekologiska benstöd med höjda ben och sänkt huvudända.

Efter operationen har kvinnan mycket svåra smärtor från underbenen. Trots att man från början misstänker en svår störning av blodcirkulationen, så kallat compartmentsyndrom, dröjer det drygt sex timmar innan man ställer diagnos.

Kvinnan opereras men har också fortsatt stora besvär och får troligen bestående men.

Landstinget har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Händelser som leder till anmälan har också ett allmänintresse. Därför skickar landstinget också ut ett pressmeddelande i samband med anmälan.

Örebronyheter, Regionalt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in