Liberalerna presenterade trygghetspaket

By on 8 augusti, 2022
Christian Liljenhed.
Bild: Liberalerna Kumla

Liberalerna presenterade trygghetspaket för hela livet, under måndagen presenterade Liberalerna i Kumla ett trygghetspaket för Kumla under en presskonferens.

Under presskonferensen presenterade oppositionsråd Christian Liljenhed en rad åtgärder för att stärka tryggheten för boende runt om i Kumla kommun.

– Jag har idag presenterat Liberalernas viktigaste åtgärder för att öka tryggheten i Kumla. Det handlar om 15 konkreta förslag som till mångt och mycket är gammal Liberal politik, men som de styrande partierna konsekvent har tackat nej till, säger Christian Liljenhed, oppositionsråd för Liberalerna i Kumla.

Någonting som Christian framhöll som särskilt viktigt var att trygghet inte bara handlar om hårda värden såsom fler övervakningskameror eller lokala ordningsvakter – utan att tryggheten handlar om så mycket mer än så.

– Trygghet innefattar naturligtvis din trygghet på stan, vilket också är någonting som vi drivit länge. Om det inte vore för att vi för flera år sedan presenterade förslag på området skulle vi sannolikt aldrig ha våra lokala ordningsvakter på plats nu, säger Chrisitan Liljenhed och fortsätter: – Trygghet stannar dock inte där. Som förälder ska du känna dig trygg med att dina barn får den hjälp som dom förtjänar – och också får gå på den skola du och dina barn vill placeras på. Vi kan inte ha en situation som idag där barn inte sällan placeras på sina 3:e eller i värsta fall 4:e val av skola. Därför behöver vi omgående bygga en ny skola i Kumla, vilket vi föreslagit men som flertalet gånger har röstats ner av dom styrande partierna.

….

Trygghetspaket för Kumla – hela livet

Oavsett om du bor i centrala Kumla, i Skogstorp, Hällabrottet, Åbytorp, Kumlaby eller på annan plats i kommunen ska du känna dig trygg. Liberalerna Kumla har ett tydligt mål – Kumla ska bli tryggare.

Ordet trygghet betyder mycket. Kumla behöver fler poliser, fler ordningsvakter och fler övervakningskameror men trygghet handlar om mycket mer än så. Trygghet handlar om en likvärdig skola för Kumlas barn och unga och trygghet handlar lika mycket om att omsorgen fungerar den dagen vi behöver den. I Liberalernas Kumla ska du känna dig trygg – genom hela livet.

Din trygghet på stan och i offentliga miljöer

Oavsett var du bor i Kumla ska du känna dig trygg. Det är självklart att tjejer och kvinnor inte ska behöva kliva av en hållplats tidigare för att de känner sig otrygga. Lika självklart är det att ingen ska behöva känna en rädsla av att vistas ute oavsett tid på dygnet. Liberalerna har länge kämpat för att få fler ordningsvakter på plats, vilket nu blivit verklighet, men arbetet slutar inte där. Vi behöver fler som kan öka tryggheten på de tider och platser där det är som mest stökigt.

Därför vill vi:

 • Anställa fler ordningsvakter och att ordningsvakterna finns på plats fler timmar än de gör idag.
 • Möjliggöra för fler övervakningskameror.
 • Se fler synliga poliser i Kumla.
 • Återinföra arbetsformerna som användes av ”Kumla mot narkotika”.

Din trygghet från dag ett

Du ska vara trygg i Kumla från dag ett – även i skolan. En bra förskola och skola ger alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå sina drömmar, även om starten i livet ser olika ut. Liberalerna är – och har alltid varit – skolpartiet. Vi älskar kunskap helt enkelt, eftersom det är biljetten till ett liv man styr över själv.

Därför vill vi:

 • Bygga en ny skola i Kumla så att fler barn får möjlighet att gå på den skola de önskar, för att fler syskon ska få chansen att gå på samma skola och för ökad studiero.
 • Anställa fler förskollärare och göra en lönesatsning på de som jobbat länge i verksamheten.
 • Bygga ut förskoleplatserna för att kunna hålla nere barngruppernas storlek.
 • NPF-säkra Kumlas skolor.
 • Införa konsekvenstrappor på Kumlas skolor.
 • Ge mer resurser till barn i behov av särskilt stöd.

Din trygghet som äldre

Otryggheten stannar inte på torget, vid stationen eller i skolorna, utan den kan finnas även inom omsorgen. Kumlas äldre ska känna sig trygga i att de förstår omsorgspersonalen både språkligt och skriftligt oavsett om de bor på ett äldreboende eller hemma med hemtjänst. Kumlas äldre ska också känna sig trygga i att de känner sin omsorgspersonal, och att personalen inte består av tiotals olika personer varje vecka.

Därför vill vi:

 • Anställa fler inom äldreomsorgen, framför allt inom hemtjänsten.
 • Införa hemtjänstteam för att minska antalet personer hos varje omsorgstagare
 • Möjliggöra för sällskapsdjur på Kumlas äldreboenden.
 • Införa måltidsvän för att minska ensamheten bland äldre.
 • Införa språkkrav för äldreomsorgens personal.

Politik | Kumla
Örebronyheter

Källa Liberalerna

You must be logged in to post a comment Login