Libyen: Dussintals migranter och flyktingar döda i luftangrepp

By on 4 juli, 2019
Arkivbild.

Igår kväll träffades Tajoura-förvaret i Libyen i ett luftangrepp och dussintals migranter och flyktingar dödades. Detta är en fruktansvärd tragedi som hade kunnat undvikas.

Vid tidpunkten för attacken fanns fler än 600 utsatta män, kvinnor och barn inlåsta i förvaret. Våra team på plats besökte förvaret senast igår och såg 126 personer i cellen som träffades.

De som överlevde fruktar nu för sina liv.
Det här är inte första gången migranter och flyktingar har fångats i korselden i Tripoli. Sedan konflikten började i april har luftangrepp skett på eller i närheten av flera förvarar. För bara åtta veckor sedan gjorde granatsplitter ett hål i taket på kvinnornas avdelning på Tajoura-förvaret, och träffade nästan ett spädbarn.

För varje migrant som har evakuerats eller omlokaliserats från Libyen i år har fler än dubbelt så många tvingats tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen.

”Vad som behövs nu är inte tomma fördömanden, utan en brådskande och omedelbar evakuering av alla flyktingar och migranter som hålls kvar i förvar i Libyen. Hittills har passivitet och obeslutsamhet kostat många flyktingar och migranter livet.” Prince Alfani, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser i Libyen.

Extra information:

– Tajoura-förvaret öster om Tripoli träffades runt midnatt tisdagen den 2 juli i ett luftangrepp. Dussintals migranter och flyktingar som befann sig i förvaret dödades (rapporter finns om minst 40 personer).

– Libyens sjukvårdsmyndigheter och Röda Halvmånen i Libyen förde initialt dussintals skadade till sjukhus och kliniker i Tripoli. Fyra kritiskt skadade från Tripoli Medical Center togs om hand av Läkare Utan Gränser och fördes över till Al Najat-sjukhuset.

– Tajoura-förvaret ligger öster om Tripoli och vid tidpunkten för attacken fanns över 600 migranter och flyktingar i förvaret, inklusive kvinnor och barn. De flesta är från Mali, Nigeria, Elfenbenskusten, Bangladesh, Marocko och Tunisien.

– En av cellerna förstördes fullständigt i attacken, och ytterligare en cell för kvinnliga fångar förstördes delvis.

– Läkare Utan Gränser tog emot nödsamtal från migranter och flyktingar samt den som ansvarar för Tajoura-förvaret. Under dagen kommer Läkare Utan Gränser försöka besöka platsen för att ge stöd till dem som överlevande.

– I korselden: Många förvar i Tripoli är belägna i eller nära konfliktområdena. Flera ligger i militariserade områden eller nära militära byggnader, vilket betyder att det finns en stor risk att de drabbas av attacker.

Attackerna riskerar att döda eller allvarligt såra flyktingarna och migranterna som är inlåsta.

  • 3 juli: Tajoura-förvaret öster om Tripoli träffas runt midnatt av ett luftangrepp och enligt rapporter dödas minst 40 migranter och flyktingar som sitter inlåsta i förvaret, fler än 70 skadas.
  • 23 maj: Flygangrepp fortsätter rikta in sig på områden nära Sabaa-förvaret.
  • 7 maj: Flygangrepp träffar Tajoura-förvaret i Tripoli, bara 80 meter från platsen där kvinnor sitter inlåsta. Granatsplitter river upp ett hål i taket på kvinnornas avdelning och träffar nästan ett spädbarn.
  • 23 april: Rapporter om en våldsam händelse i Qasr Bin Gashir-förvaret, där över 700 obeväpnade män, kvinnor och barn sitter inlåsta. Efter en analys av fotografier och video konstaterade läkare från Läkare Utan Gränser att skadorna överensstämde med skottskador.
  • 6 april: Beskjutning i området nära Abu Salim-förvaret.
  • Under konfliktens första månad ligger förvaren Ain Zara och Qasr Bin Ghashir vid frontlinjen, men har därefter stängts. Flera andra förvar ligger fortfarande farligt nära frontlinjen.

You must be logged in to post a comment Login