Libyen: Flera skadade i Tripolis förvar

By on 27 april, 2019
Läkare Utan Gränsers rådgivare Hinda Abdusalam Tagiuri pratar och leker med en femårig flicka som sitter fast i lägret Abu Salim i Tripoli, Libyen. Foto: Sam Turner/Läkare Utan Gränser

Flyktingar och migranter i ett av Tripolis förvar har beskjutits och skadats, enligt bevismaterial som studerats av Läkare Utan Gränser. Detta trots att organisationen i två veckor har varnat för överhängande fara för de runt 300 människor som sitter i förvar i Tripoli och som fortfarande riskerar att hamna i korselden för striderna i staden.

– Det internationella samfundet bär ett stort ansvar för att ha underlåtit att ingripa. Än en gång vädjar Läkare Utan Gränser om att de människor som sitter inlåsta i förvaren omedelbart evakueras ut ur Libyen. Så länge det inte sker löper de stor risk att attackeras eller hamna i korselden, säger Karline Kleijer som ansvarar för Läkare Utan Gränsers akutinsatser.

Det var den 23 april som en våldsam incident inträffade i Qasr Bin Gashir-förvaret, där fler än 700 män, kvinnor och barn satt instängda. Uppgifterna om vad som ägde rum och hur många som dog eller skadades går delvis isär. Men en analys som gjorts av Läkare Utan Gränsers läkare av bevismaterial i form av fotografier och videor visar människor med skador som stämmer överens med skottskador. Dessa observationer förstärks ytterligare av vittnesmål från flyktingar och migranter som såg vad som hände och som rapporterar att de blivit brutalt attackerade inne i förvaret.

– Att säga att vi är upprörda är en underdrift. Ingenting kan rättfärdiga sådana våldsamma angrepp på civila som är instängda i ett konfliktområde och ytterst sårbara. Att bara fördöma våldet mot migranter och flyktingar är meningslöst om inte det internationella samfundet omedelbart ser till att evakuera de tusentals människor som fortfarande sitter fast i stridszonen, säger Karline Kleijer.

Läkare Utan Gränser uppmanar alla parter i konflikten att respektera internationell humanitär rätt och ta till alla nödvändiga åtgärder för att se så att civilbefolkningen och civil infrastruktur är skyddade, samt att medicinsk och humanitär personal tillåts bistå med livräddande medicinsk vård till alla som behöver det, på både sidor frontlinjen. 

Världen | Libyen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login