Lillån IBK jobbade upp sig men räckte inte hela vägen

By on 9 april, 2022
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Lillån IBK är i sin historiskt första finalserie, kval och spel i Svenska Superligan står på spel, man hade förlorat de två första matcherna mot AIK IBK och nu stod man inför en vinna eller försvinna match. AIK på bortaplan i den tredje omgången i en serie där bäst av fem matcher gäller, med kniven mot strupen kom man nära men räckte inte hela vägen för att få till en match till i Idrottshuset Örebro.

Det såg som att Lillån var tagna av stunden inledningsvis av den första perioden, det gjorde att AIK kunde komma upp på högerkanten där Markus Eriksson kunde ge hemmalaget ledningen. Desto längre tiden gick desto bättre såg det ut för Lillåns del, man började spela sitt spel man kom upp i banan för att börja skapa chanser utan att komma till kvittering, när första delen av färdigspelad så var AIK i ledningen.

Den andra periodens första del var ingen rolig tillställning om man är supportar Lillån, man försökte spela så ”snyggt” som möjligt istället för att spela enkelt rakt upp i banan. Ett spel som AIK kunde utnyttja där de kunde göra två mål för att ta en 3-0 ledning i den sjunde minuten. Efter det såg det som om spelet Lillån visade upp borta mot storfavoriten Warberg var tillbaka, mer cyniskt, möte högre upp i banan, störa motståndare. Trycket man skapade gjorde att man kunde trycka in ett superviktigt mål bakom AIKs keeper Jonathan Hjelm i den 16 minuten, 3-1 på resultattavlan, ett resultat som höll perioden ut.

I den tredje perioden kom Lillån ut som man egentligen skulle ha gjort från början där man började knapra in AIKs ledning, det small till redan efter 19 spelade sekunder och det var mål för bortalaget. Gästerna steppade upp ordentligt och helt plötsligt spelade man på riktigt där man inte kladdade med bollen, det var en uppryckning deluxe som tyvärr inte riktigt räckte till. I slutet av matchen hamnade man i ett underläge med två mål, man plockade ut målvakten med ca fem minuter kvar. Det var nära att den taktiken för en gångs skull skulle lyckas då man pressade på ordentligt och var nära reducering, AIK kämpade emot men var tvungna att släppa till ett reduceringsmål med tio sekunder kvar. Lillån vann tekningen, han skapa någon sorts form av farlighet men kom inte ifatt och det är AIK spelar i Svenska Superligan säsongen 2022/2023.

Sett till hela matchen vann AIK rättvist, Lillån spelade en halv match kan man säga. Första delen var det alldeles för omständigt, diagonala passar över banan som AIK helt enkelt tackade och bugade för. Man slog gärna en extrapass istället för att snabbt utnyttja första läget, nej snyggt skulle det vara och då kunde hemmalaget styra bort bollen. Fram till ca halva matchen hade AIK enkelt kunna styra ut Lillåns spelare på ytterkanterna i egen zon och därifrån blev det svårt att göra mål, nej i den första halvan fanns mycket att önska.

När det väl gällde började det brinna i Lillån där man visade det där mer fysiska, nära, i ansiktet, cyniska taktiska spel man visade upp i bortamatcherna mot Warberg. Enligt mig så gjorde Lillån sina bästa insatser i de två matcherna, men nu ska man vara medveten om att den här taktiken började man med i december 2021. Med tanke på den korta tiden laget har kunnat jobba in den så tycker jag att man garanterat är på rätt väg, det finns massor att fila på för tränare Marcus Saarväli men det ser mycket mycket bra ut. Jag skulle inte var förvånad om Lillån är med i nästa års slutspel också, men med en helt annan inställning från det att matchen startar, det här projektet kommer bli intressant att följa.

Nu väntar ytterligare en säsong i Allsvenskan 2022/2023, med förhoppningsvis ett roligare spel och framförallt bra mycket mer support på läktarplats.