Lindesberg är bästa kommunen för äldre att bo i

By on 9 juli, 2024
Arkivbild

Lindesberg är Örebro läns bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i länets kommuner.

Kumla rankas som sista kommun i länet.

— Det pratas om pensioner, men äldres boendesituation är det väldigt tyst om i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Sveriges pensionärer, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Lindesbergs kommun hamnar på första plats i rankningen över vilken av länets kommuner där det är bäst för äldre att bo. I det återkommande indexet Örebro läns bästa kommun för äldre att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre. Sett till hela riket kommer Lindesberg på plats 40.

— Endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Självklart har regeringen ett stort ansvar för äldres boendesituation och det är lovande att den ser över bolånereglerna. Men mer behöver göras för de äldres boendesituation och det är stor skillnad på i hur hög grad Örebro läns kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Kumla kommun kommer på sista plats i Örebro län och på plats 218 av 268 rankade kommuner i riket. Malmö stad rankas sist i landet medan Malå i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i.

— Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

….

Örebro län Placering i länet 2024 Placering nationellt 2024 Placering nationellt 2022
Lindesberg 1 40 25
Ljusnarsberg 2 41 *
Nora 3 69 38
Karlskoga 4 78 *
Askersund 5 85 173
Hällefors 6 89 102
Hallsberg 7 114 118
Laxå 8 120 80
Örebro 9 170 186
Kumla 10 218 187
Degerfors * * *
Lekeberg * * *

….

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login