Lindesberg är länets bästa skolkommun

Av på 12 november, 2020
Arkivbild

Lindesberg är den kommun i Örebro län som klarar sig bäst i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun med en 46:e plats, men skillnaderna inom länet är stora. Lekeberg ligger på plats 283.

För 19:e året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. I Örebro län toppas listan i år av Lindesberg (46), Hällefors (50) och Nora (61). I hela landet är Övertorneå etta.

Vi vill att vår rankning ska bidra till de samtal och beslut som krävs för att stärka skolledares och lärares förutsättningar och villkor i varje kommun. Genomförda och planerade nedskärningar slår hårt i hela Skolsverige och kommer straffa sig både på kort och lång sikt. Att spara på skolan är nog det dyraste man kan göra, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

Jämfört med resten av landet klarar sig vissa kommuner i Örebro län bättre än snittet, andra sämre. Fem av tolv kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen, sju på den nedre.

Nivån på sjukfrånvaron, andelen barn i förskolan och resurstilldelningen hör till Örebro läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför andelen godkända elever, elevernas meritvärden i åk 9 och lärarlönerna.

Stora skillnader inom länet

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället tittar vi på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier. I Örebro län är skolornas förutsättningar väldigt olika.

I Nora är 21 procent av lärarna i grundskolan obehöriga – i Hällefors (där andelen är högst i länet) hela 45 procent.

Bristen på likvärdighet i skolan och behöriga lärare är ett allvarligt hot mot elevernas kunskapsutveckling, skolans kvalitet och Sveriges konkurrenskraft, säger Johanna Jaara Åstrand.

Skillnaderna i förutsättningar syns också i elevernas resultat. I Örebro går 74 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen – att jämföra med 51 procent i Ljusnarsberg, som ligger sämst till i länet.

En nyhet i årets Bästa skolkommun är att Lärarförbundet tagit fram rapporter som sammanfattar resultat och trender kommun för kommun. I tabellen längre ner finns länkar till pdf-rapporter för samtliga kommuner i Örebro län.

”Staten måste ta täten”

Bilden som avtecknas i Bästa skolkommun är att svensk skola dras isär. Andelen behöriga lärare, satsade medel, sjukskrivningstal, löner och betygsresultat skiljer sig markant över landet. Sveriges 290 kommuner och många hundra friskoleföretag har såväl olika förutsättningar som olika ambitioner, något som slår skoningslöst mot likvärdigheten.

Vi måste ha ett samhälle där alla skolor är bra skolor oavsett kommun. Allt annat leder till ojämlika livschanser. Det är inte bara djupt orättvist, utan också förödande för hela Sveriges framtid. Staten måste kliva fram, ta täten och växla upp arbetet för likvärdig skola och utbildning i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

…………….

SÅ KLARAR SIG KOMMUNERNA I ÖREBRO LÄN I BÄSTA SKOLKOMMUN 2020

Kommun – Rankning 2020 – Utveckling*

 • Lindesberg – 46 – ▼
 • Hällefors – 50 – ▶
 • Nora – 61 – ▲
 • Askersund – 73 – ▼
 • Degerfors – 91 – ▶
 • Kumla – 149 – ▲
 • Laxå – 208 – ▲
 • Örebro – 211 – ▶
 • Ljusnarsberg – 220 – ▶
 • Karlskoga – 246 – ▼
 • Hallsberg – 268 – ▼
 • Lekeberg – 283 – ▶

Kolumnen utvecklingen är baserad på ett index, snarare än förändring i rankingplacering. Om till exempel lärarbehörigheten ökar i kommunen innebär det en positiv utveckling (oavsett hur det går i andra kommuner).

Länet
Örebronyheter

Källa Lärarförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in