Lindesberg på plats åtta i Bästa skolkommun

By on 18 november, 2021
Arkivbild

Lindesbergs kommun landar i år på plats åtta i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun och därmed högst bland kommunerna i Örebro län, skillnaderna inom länet är stora. Ljusnarsberg ligger på plats 279.

För tjugonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. I Örebro län toppas listan i år av Lindesberg (8), Hällefors(20) och Nora (28). I hela landet är Övertorneå etta.

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

Jämfört med resten av landet klarar sig vissa kommuner i Örebro län bättre än snittet, andra sämre. Fem av tolv kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen, sju på den nedre.

Andelen som fullföljer gymnasiet, resurstilldelningen och nivån på sjukfrånvaron hör till Örebro läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför elevernas meritvärden i åk 9, andelen godkända elever och lärarlönerna.

Stora skillnader inom länet

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, fokus är hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier. I Örebro län är skolornas förutsättningar väldigt olika.

I Nora är 22 procent av lärarna i grundskolan obehöriga – i Hällefors (där andelen är högst i länet) hela 47 procent.

Skillnaderna i förutsättningar syns också i elevernas resultat. I Kumla går 77 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen – att jämföra med 51 procent i Askersund, som ligger sämst till i länet.

Sista året

Efter 20 år läggs nu Bästa skolkommun ned. Skillnaden mellan olika kommuner, och mellan olika skolor, är för stora. Lärarförbundet menar att den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand. 

Om Bästa skolkommun

  • Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommun för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolans huvudmän.
  • Undersökningen är den största i sitt slag. Till grund för rankningen ligger tio kriterier som vi bedömer som viktiga för att mäta skolans arbetsförutsättningar och resultat.
  • Läs mer på Lärarförbundets webb.

Tabeller

Så klarar sig kommunerna i Örebro län i Bästa skolkommun 2021
Kommun Rankning 2021
Lindesberg 8
Hällefors 20
Nora 28
Degerfors 43
Karlskoga 134
Lekeberg 178
Laxå 213
Kumla 242
Hallsberg 247
Askersund 248
Örebro 252
Ljusnarsberg 279
Topprankade kommuner i hela landet
Kommun
1. Övertorneå
2. Vadstena
3. Älvsbyn
4. Åmål
5. Arvika
6. Gullspång
7. Ydre
8. Lindesberg
9. Orsa
10. Arvidsjaur

Örebro län | Lindesberg
Örebronyheter

Källa Lärarförbundet

You must be logged in to post a comment Login