Lindesbergs Bio får ekonomiskt stöd från Svenska Filminstitutet

By on 22 maj, 2022

Svenska Filminstitutet har fördelat drygt 83 miljoner kronor till distributions- och visningsområdet – däribland 128.080 kronor till Lindesbergs Bio som drivs av kommunala bolaget Besök Linde AB. Biografen i Lindesberg får 55.098 kronor som stöd för visning av ny värdefull långfilm och 72.982 kronor som stöd till stabilisering och omställning för biografer.

Stöd till biografägare för visning av ny värdefull långfilm

Svenska Filminstitutet har beviljat 243 biografer totalt 18 miljoner kronor i stöd till biografägare för visning av ny värdefull långfilm – däribland Lindesbergs Bio som får 55.098 kronor.

Syftet med stödet är att främja publikens möte med filmen. Målet är att ge incitament för stödberättigade biografägare i hela landet att programsätta ny svensk och utländsk film som fått lanseringsstöd av Filminstitutet, för att därigenom bredda filmutbudet.

Stöd till stabilisering och omställning för biografer

Svenska Filminstitutet har samtidigt fördelat krisstöd till 199 biografägare på totalt 50 miljoner kronor i stöd till stabilisering och omställning för biografer – däribland Lindesbergs Bio som får 72.982 kronor i stöd beräknat på antal öppna visningar under första kvartalet 2022.

Syftet med stödet är att skapa förutsättningar för biografer i hela landet att främja publikens möte med filmen. Målet är att bidra till möjligheten att stabilisera och utveckla sin ordinarie filmvisningsverksamhet så att landets invånare fortsatt ska ha en biograf inom rimligt avstånd, och som med god teknisk standard och bra visningsmiljö kontinuerligt visar film.

”Bidragen hjälper oss utveckla biografverksamheten”

”Vi är tacksamma för de bidrag vi fått från Filminstitutet – det har hjälpt oss under pandemin men är också till hjälp för utveckling av biografverksamheten”, förklarar Sharon Almström (bilden) – verksamhetschef för Lindesberg Arena och Lindesbergs Bio inom kommunala bolaget Besök Linde AB: ”Så exempelvis kommer vi nu testa ett nytt koncept hos oss och erbjuda barnvagnsbio, där vi visar film för den vuxna och där bebisen är välkommen att följa med. Vi jobbar med att göra bioupplevelsen tillgänglig för alla och vi har fått positiv respons från föräldragrupper om just detta. Om det faller väl ut så är det något vi absolut kan tänka oss erbjuda mer löpande i framtiden

Hela bio-Sverige har varit väldigt utsatta under pandemin och många av biobesökarna har tvingats ändra sina vanor och istället för att gå till biografen hållit sig hemma – något som lett till att streaming av film istället ökat”.

”I mars släppte de flesta pandemirestriktioner och vi har haft helt öppet sedan dess. Det har dock varit segstartat – både med storfilmer från filmbolagen och även med antalet biobesökare”, fortsätter Sharon Almström: ”Men nu börjar besökarna hitta tillbaka och även storfilmerna. I veckan har vi två premiärer som går upp på duken – Top Gun och Everything everywhere all at once.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login