Lindesbergs Hembygdsförening: Bevara Michelsonska huset (Folkes Foto)

Av på 7 maj, 2022

Michelsonska huset i centrala Lindesberg – eller Folkes Foto som byggnaden också brukar kallas – har ett omistligt kulturhistoriskt värde och får absolut inte rivas. Det förklarar styrelsen för Lindesbergs Hembygdsförening som motsätter sig att det byggs ett affärs- och bostadshus i hörnet av Kristinavägen och Smedjegatan. 

I ett brev till medier och berörda myndigheter kräver föreningen att Michelsonska huset bevaras:

”Man skulle kunna tro att 1970-talets rivningsraseri tillhörde en gången tid. Men nu hotas viktiga delar av Lindesbergs centrum ännu en gång sedan affärsmannen Per Eriksson presenterat planerna på ett affärs- och bostadshus med tio våningar i hörnet av Kristinavägen och Smedjegatan. Hans avsikt är att vitalisera affärslivet i Lindesberg, vilket naturligtvis är lovvärt. Men platsen är sällsynt illa vald då flera byggnader i så fall skulle behöva rivas, däribland det kulturhistoriskt värdefulla Michelsonska huset.

Michelsonska huset är en av de äldsta kvarvarande byggnaderna utmed Kristinavägen. Det uppfördes redan 1899 som fotoateljé och bostad till den kände hovfotografen Alfred Michelson. För ritningarna svarade den danskfödde arkitekten Karl Nissen, som gav byggnaden en särpräglad utformning med stora takfönster och en ovanlig takkupol. Både huset och fotofirman övertogs 1935 av den 20-årige Folke Persson som drev verksamheten i drygt 50 år till sin död 1989. Därefter har affärslokalerna tillhört handlaren Harry Alm och på senare tid butikskedjorna Expert och Elon.

Generationer av lindesbergare har besökt Michelsonska huset för att bli fotograferade, för att köpa kameror och film eller för att inhandla radio- och TV-apparater, musikinstrument, grammofonskivor eller diverse elektronik. Det är därför ingen överdrift att påstå att Michelsonska huset har en mycket speciell plats i våra hjärtan.

Trots många år av vanvård har Michelsonska huset ännu kvar mycket av sitt speciella utseende. Detta är ingen rivningskåk utan en gedigen tegelbyggnad som kan renoveras och användas ännu många år av en kulturhistoriskt intresserad ägare.

Vi anser att Michelsonska huset är en omistlig del av stadsmiljön i Lindesberg. Därför motsätter vi oss bestämt en nybyggnation i kvarteret Bromsen om det innebär att Michelsonska huset måste rivas. Vi vet att väldigt många i Lindesberg delar vår uppfattning.”

Lindesbergs Hembygdsförening

Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in