Lindesbergs Hembygdsförening öppnar för visning av miniatyrstaden

Av på 2 mars, 2021

Lindesbergs Hembygdsförening öppnar föreningslokalen i Blombergska gården för guidade visningar av miniatyrstaden på lördagar med start 6 mars – men bara för fem privatpersoner i taget.

Föreningslokalen med miniatyrstaden har varit helt stängd för besök sedan november på grund av pandemi-restriktioner – men nu öppnas lokalen för guidade visningar i mindre grupper.

Hur såg det ut i Lindesberg på 1920-talet? Vilka hus fanns utmed den dåvarande Österlånggatan, alltså den gata vi numera kallar Kristinavägen? Vilken form hade kyrktornet innan kyrkan byggdes om? Vilka hus har försvunnit – och vad finns kvar? Den som söker svar på sådana här frågor och vill få en bild av staden som den såg ut på 1920-talet kan lämpligen besöka den miniatyrstad som Lindesbergs Hembygdsförening bygger i Blombergska gården. Här – i ett av Lindesbergs äldsta hus – skapar en grupp entusiaster en detaljrik kopia av staden i skala 1:220. Det innebär att varje meter i verkligheten motsvaras av ungefär 4,5 millimeter i modellen.

Modellbygget har pågått sedan 2012. Allt sedan dess träffas några av föreningens mest aktiva medlemmar varannan vecka för att diskutera gamla stadsmiljöer och för att bygga vidare på modellen. Idag består miniatyrstaden Lindesberg av drygt 400 hus och trädgårdar.

Lindesbergs Hembygdsförening öppnar föreningslokalen i Blombergska gården för guidade visningar av miniatyrstaden på lördagar med start 6 mars – men bara för fem privatpersoner i taget. Boka tid för egen visning genom 0703306549 (Cicki Eriksson) eller skicka mail till lindefh@telia.com.

Video | Flygtur över miniatyrstaden Lindesberg

Flygtur över modell av 1920-talets Lindesberg, byggd av medlemmar i Lindesbergs Hembygdförening.

Nöje | Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in