Lindesbergs Hembygdsförening öppnar miniatyrstaden igen

By on 27 maj, 2021

Efter en längre corona-paus öppnar Lindesbergs Hembygdsförening sin föreningslokal i Blombergska gården (Kungsgatan 48) med miniatyrstaden som visar hur Lindesberg såg ut på 1920-talet. Lindesberg i miniatyr har under den stängda tiden expanderat med stadens norra delar fram till Prästbron. Från och med 5 juni har föreningen lördagsöppet kl 11-14.

Modellbygget av Lindesberg mellan broarna har pågått sedan 2012 och börjar nu bli färdigt.

”Alla hus är byggda och utplacerade – nu återstår bara att ’grusa gatorna’ och komplettera med trädgårdar i den norra delen”, förklarar Cicki Eriksson – en av hembygdsföreningens eldsjälar som lagt ned mycket tid på miniatyrstaden.

Hur mycket tid som lagts ned sammanlagt vet ingen – men modellen har idag drygt 400 hus som i genomsnitt tar omkring en vecka att bygga. Därtill kommer trädgårdar, parker och gator – och omfattande efterforskningar om varje fastighet.

Alla hus är byggda i detaljrik skala 1:220 som innebär att varje meter i verkligheten motsvaras av ungefär 4,5 millimeter i modellen. Färgsättning och andra detaljer följer ritningar, fotografier och andra dokument.

”Enkla hus kan ta en vecka – men mer avancerade med många detaljer kan ta betydligt längre tid”, förklarar Tommie Eriksson som varit delaktig i merparten av husbyggandet. Tingshuset tog exempelvis närmare ett år att bygga.”

”Trädgårdar har varit något svårare att skapa – här har vi fått vara kreativa utifrån den dokumentation som funnits tillgänglig”, berättar Cicki Eriksson som både bygger och forskar om staden trädgårdar.

Hon har bland annat skrivit ”Historien bakom Lindesbergs parker och trädgårdar” – en historisk skrift som getts ut av Lindesbergs Hembygdsförening. Och lördag 11 september blir den en ny rundvandring (på riktigt) med Cicki Eriksson till ”Försvunna trädgårdar och parker” i Lindesberg.

Lindesberg i miniatyr 1920 byggs och visas i Lindesbergs Hembygdsförenings föreningslokal i Blombergska gården – ett av Lindesbergs äldsta hus. Modellbygget har pågått sedan 2012. Allt sedan dess träffas några av föreningens mest aktiva medlemmar varannan vecka för att diskutera gamla stadsmiljöer och för att bygga vidare på modellen.

En orsak till att stadsmodellen visar 1920-talets Lindesberg är att detta var en mycket händelserik period. Det uppfördes en mängd nya byggnader – bland annat Sparbankshuset och Folkets Hus. Ett annat stort projekt var ombyggnaden av Lindesbergs kyrka som då återfick sitt smala torn. Det var också då som Österlånggatan breddades, stenlades, bytte namn till Kristinavägen och började fyllas med nya affärs- och bostadshus.

För att få en uppfattning om dåtidens Lindesberg studerar modellbyggarna gamla kartor, husritningar, vykort, bilder och mängder av annan dokumentation. Även kalendrar och kataloger från 1900-talets början har kommit till användning. Modellbygget sker i flera steg. Sedan kvarterets tomtindelning och husets placering klarlagts görs en enkel husmodell i papper. Därefter byggs en detaljerad pappmodell som målas och på insidan förses med fönster av plast. De färdiga husen ställs sedan ut på rätt plats. Träd och buskar, som görs av splitsad elkabel och färgad ull, placeras också ut tillsammans med blomrabatter och andra detaljer.

Miniatyrstaden Lindesberg visas (från och med 5 juni) lördagar kl 11-14. Grupper kan även tas emot andra tider efter särskild överenskommelse.


 

Historiska Lindesberg: Ett besök på utställningen i Blombergska gården kan lämpligen kombineras med en stadsvandring på egen hand. För detta ändamål har föreningen tagit fram mobilappen Historiska Lindesberg.

Utställning i skyltfönster: Hur var det i Lindesberg för 100 år sedan? Titta in i skyltfönstret i Blombergska Gården (Kungsgatan 48) så kan Du få se hur det var på 1920-talet. Utställningen följer de fyra årstiderna och ändrar därmed innehåll under året.

Skolmuseet i Munkhyttan kommer att vara söndagsöppet i sommar med kaffeservering. Helgen 17-18 juli (klockan 10-16 båda dagarna) arrangeras för övrigt bakluckeloppis vid Munkhyttan. De medlemmar som vill sälja saker deltar gratis.

I augusti drar föreningens övriga aktiviteter igång:

Lördag 21 augusti kl 12 inbjuds alla intresserade till en cykeltur i Lindesberg med omgivningar. Gunilla Åkerlind guidar till mindre kända platser på temat ”Stenar och statyer, Fult och fint, Gammalt och nytt”.

Lördag 11 september kl 12 blir det en ny rundvandring med Cicki Eriksson till ”Försvunna trädgårdar och parker”.

Söndag 19 september kl 16 håller Lindesbergs Hembygdsförening (försenat) årsmöte i Kristinakyrkan.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login