Lions Sverige fyller på lager av katastroftält för miljoner

Av på 29 mars, 2021

Nya tält och filtar lagras upp då Lions Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förbereder sig inför nästa katastrof. Det unika samarbetet har pågått i dryga 16 år och består i att Lions förser MSB:s lager med utrustning för nödlägen.

Detta sker tack vare allmänhetens generositet, de svenska Lionsklubbarnas arbete samt att Lions Club International beviljat ett bidrag för att matcha den svenska insatsen. Lions tältaktivitet, Bring Quality to Life (BQtL), kan därför återigen beställa 200 tält med filtar från Kina.

Lions ser till att det finns tält och filtar i beredskap när en naturkatastrof eller annan katastrof sker. Tälten distribueras av MSB när EU eller FN begär katastrofhjälp. Den lokala Lionsklubben i Kristinehamn hjälper till med att packa tält och filtar på pallkragar så att allt ligger förberett för MSB vid skarpt läge.

– Jag är glad för att en idé som kläcktes under en bilresa tillsammans med Finn Bangsgaard, dåvarande ordf för Lions Sverige, kan gå just från en idé från två personer till ett nationellt och internationellt välkännt begrepp. Dessutom är jag glad över den fina respons Lions omedelbart fick ifrån MSB. Det går att göra underverk, säger Reino Wikström, ansvarig för BQtL

Det har skickats över 6000 tält och tiotusentals filtar till ett 17-tal olika länder i världen tack vare det goda samarbetet mellan Lions och MSB. Kostnaden genom åren för tälten ligger på närmare 35 miljoner kronor. Om möjligt följer en representant från Lions med tillsammans med personal från MSB till katastrofområdet. Ofta mottas tälten på plats av de lokala Lionsklubbarna i samarbete med aktuella myndigheter, som då kan hjälpa till med sin lokalkännedom.

– Trots den rådande pandemin som lagt hinder i vägen för de traditionella insamlingsaktiviteterna är det imponerande över att Lionsklubbarnas arbete med att samla in medel från allmänheten går så bra. Snart kan vi återigen ge människor i nöd tak över huvudet, säger Reino Wikström

Lagret hos MSB kommer nu att fyllas på. I maj skickas tälten från Kina med båt. Tälten beräknas anlända MBS:s lager i Kristinehamn i juni.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Lions Sverige

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in