Lokal klar för samlad service från stat och kommun i Örebro

By on 8 juni, 2021

Våren 2022 flyttar Statens servicecenters servicekontor och Örebro kommuns servicecenter ihop. Hyresavtalet tecknades den 7 juni och flytten går till stadsbibliotekets tidigare lokaler vid Olof Palmes torg.

En gemensam lokal dit invånare och företagare kan vända sig för samlad service från såväl stat som kommun, det var målet när Statens servicecenter och Örebro kommun tog beslut genom en avsiktsförklaring i januari 2020. Nu har Statens servicecenter tecknat ett hyresavtal för en gemensam lokal, i stadsbibliotekets tidigare lokaler på Näbbtorgsgatan 12 vid Olof Palmes torg.

– Vi ska göra tillvaron så enkel som möjlig för de människor som är i behov av stöd och service och ett sätt att göra det är att samla både statlig och kommunal service i samma lokal. Det känns väldigt bra att lokalfrågan nu är löst, det har varit en viktig pusselbit i det här arbetet, säger Kenneth Handberg (S), Kommunstyrelsens ordförande. 

Örebro kommun har erbjudit kommunal service till medborgare och företagare sedan 2014 via ett servicecenter med besöksadress Drottninggatan 5 i Örebro.

Enklare för medborgarna

Statens servicecenter har 117 servicekontor över hela landet, på vilka medborgare och företagare kan få vägledning i tjänster från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. I Örebro finns idag två statliga servicekontor. Servicekontoret på Slottsgatan 10 flyttar nu ihop med kommunens servicecenter. Servicekontoret på Argongatan i Vivalla kommer att finnas kvar.

– När stat och kommun finns på samma plats underlättar vi för medborgare som kan få hjälp med flera olika frågor vid samma tillfälle, säger Statens servicecenters generaldirektör Åsa Lindh.

Hjälp att bli digital

En fysisk lokal att besöka är ett viktigt komplement till samhällets allt mer digitala service.

– Förutom att erbjuda service till besökare finns även målsättningen att personer ska få stöd för att lära sig använda de digitala tjänster som de statliga myndigheterna och kommunen erbjuder. Det finns kund­arbetsplatser i lokalen som man kan använda för att lösa sitt ärende och personal som kan ge vägledning, säger Margareta Wall, kommunikationsdirektör i Örebro kommun.

De gemensamma lokalerna planeras att öppna för besökare i slutet av april 2022.

Lokalt | Örebro
Örebronyheter

Källa Statens Servicecenter

You must be logged in to post a comment Login