Lokalt | 9 av 10 tonårsföräldrar tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol vid Valborg

By on 20 april, 2015

I en ny undersökning* som IQ låtit Sifo genomföra bland tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år svarar 9 av 10 att de tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg. Inför Valborg, (med start idag den 20 april) får 98 000 föräldrar, med barn som under 2015 fyller 14 år, IQs bok Tonårsparlören hemskickad till sig. 

Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar. Boken innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?” och ”Köpa ut?”.

Alkoholkonsumtionen har sjunkit bland unga vilket är positivt men Valborg är fortfarande ett tillfälle då många unga kommer i kontakt med alkohol för första gången. Som förälder har det du säger och gör, när det kommer till alkohol, stor betydelse. Att engagera sig är att visa att man bryr sig, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen bland tonårsföräldrar:

Mer än var tredje tonårsförälder (34 procent) är orolig för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol.

Nästan 3 av 10 tonårsföräldrar (28 procent) uppger att deras tonårsbarn varit berusade.

98 procent av tonårsföräldrar tror att jämnåriga vänner påverkar ungdomar under 18 år att dricka alkohol.

Vi vet att Tonårsparlören är väldigt uppskattad bland tonårsföräldrar. Min förhoppning är att årets upplaga ska leda till lika många bra samtal mellan föräldrar och tonåringar om alkohol som tidigare år. Att senarelägga tonåringars alkoholdebut minskar många risker kopplade till alkohol, både idag och i framtiden, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet som ljudbok.

*Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av IQ under perioden 30 mars – 9 april 2015 bland 1000 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login