Lokalt | Antalet konkurser i Sverige minskar för femte månaden i rad

Av på 2 juni, 2015

Antalet konkurser i Sverige minskar för femte månaden i rad. I maj gick 567 aktiebolag i konkurs, vilket är en minskning med fem procent jämfört med samma månad föregående år.

Samtidigt fortsätter storleken på de företag som går i konkurs att minska och allt färre anställda berörs. Det visar ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Totalt gick 567 företag i konkurs i maj, vilket är fem procent färre än samma månad året innan. Det är dock över genomsnittet för en majmånad (530) sett till de senaste tio åren. Under årets fem första månader minskade antalet konkurser med nio procent till 2 411.

Antalet anställda som berördes av konkurserna i maj var 1 340 och minskade därmed med 19 procent jämfört med maj 2014. Det genomsnittliga aktiebolaget som gick i konkurs hade tre anställda och 20 av aktiebolagen hade fler än tio anställda. Den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen minskade med 35 procent och uppgick till 3,8 mkr.

– Minskningen under årets första fem månader är tydlig. Och då ska vi veta att förra året innebar en minst lika tydlig minskning jämfört med året dessförinnan, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Alla svenska län drabbades av konkurser i maj. Flest skedde i Stockholms län (177) följt av Skåne (96) och Västra Götaland (79). Både Skåne och Västra Götaland går dock mot strömmen och uppvisar ökande antal konkurser denna månad.

Störst ökning av antalet konkurser noterades i maj i Västmanland, Södermanland och Blekinge län. Hittills i år har ökningen varit störst i Uppsala (+41 %), Jämtlands län (+ 25 %) och Södermanland (+15 %). Även Gotland har en mycket stor ökning (från 3 till 14 konkurser), men från mycket låga bastal. Störst minskning noterades i maj i Kalmar, Jönköpings och Gävleborg län. Hittills i år har minskningen varit störst i Dalarna (-35 %) Kronoberg (-26 %) och Kalmar län (-25 %).

Största konkursen sett till omsättning var Narva Project AB (174 mkr) i Kalmar, följd av J.U.C. Värmeteknik AB (80 mkr) i Gällivare. Sett till antalet anställda var Kalle Kula Sverige AB, Kungsbacka, störst med 82 anställda, följt av Narva Project AB med 79 medarbetare. 257 aktiebolag har en (1) eller ingen anställd.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in