Lokalt | Barn ska göra reklam för att hjälpa människor på flykt

By on 26 augusti, 2016

Nu drar Media Genier igång – tävlingen där mellanstadieelever från Örebro och hela landet tävlar med egna reklamkampanjer för en ideell organisation.

Det ska bli otroligt spännande att få ta del av barns kreativa idéer på hur vi bäst kan få ut vårt budskap och hjälpa människor på flykt, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR som är årets uppdragsgivare.

Tävlingen Media Genier har genomförts årligen sedan 2013 och är en del av det kostnadsfria läromedlet Media Smart. Syftet med tävlingen är att ge en inblick i hur reklam skapas och varför den finns. Under skapandet av reklamkampanjerna får eleverna reflektera kring hur de tror att de kan hitta sin målgrupp och genom vilka kanaler. De får även fundera över hur de med sina kampanjer når sina uppsatta mål. Vinnarna utses av en jury bestående av branschexperter. Första, andra och tredjepristagarna vinner pengar till klassen.

Att praktiskt själv få göra något är ett bra sätt att förstå mekanismerna och krafterna bakom. I Media Genier får barnen en unik inblick hur man gör reklam och får även visa vad de själva kan om media och källkritik genom att skapa sina egna reklamkampanjer. Varje år slås vi av hur välgjorda bidragen är, så det ska bli kul och spännande att få se årets bidrag, säger Camilla Nilsson, projektledare för Media Genier.

Förra året var uppdragsgivaren Min Stora Dag, denna gång är det Sverige för UNHCR som barnen ska göra reklam för.

Att få ta del av barns tankar och idéer på hur vi kan få fler att stödja oss och hjälpa människor på flykt ska bli otroligt spännande. Barn är ofta mer öppna i sina tankebanor än vuxna och har ett stort engagemang så vi tror att vi kommer få ta del av riktigt smarta kampanjer, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Förutom att tävla om äran så tävlar eleverna om ett första pris på 8 000 kronor, ett andra pris på 5 000 kronor och ett tredjepris på 3 000 kronor. Förra året vann Klockargårdsskolan från Broaryd, klass 5-6. Tävlingen är öppen nu och stänger när höstlovet startar. Vinnaren utses i slutet av november.

Årets jury:
Åsa Jutterström, Rädda Barnen
Silvia Ernhagen,kommunikationschef på BRIS
Sara Gustafsson, marknadschef på Lekolar
Marie-Louise Schöldtz, marknads- och insamlingsansvarig på Min Stora Dag
Lina Karanikas, projektledare på WWF
Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR
Boel Lagerwall, kommunikationschef på Pågen
Andreas Eriksson, kommunikationschef på UNICEF.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login