Lokalt | Barnbok om Kim – ett barn som ska få en ny protes

Av på 30 juni, 2015

Dysmeli är en medfödd skada som betyder att man föds med armar eller ben som inte utvecklats som hos andra barn. Vid dysmeli- och armprotesenheten på USÖ får barn lära sig att använda protes i tidig ålder. Redan vid tre-årsåldern kan det vara dags att prova ut en rörlig elektrisk armprotes.

Att vara ett litet barn, komma till sjukhus och bli gipsad kan vara förknippat med många olika känslor. Det kan vara svårt för föräldrar att förbereda sitt barn på vad som ska ske eftersom det händer många olika saker, säger Helena Ekmark, arbetsterapeut på barn- och ungdomskliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Rätt till information
Även barn har rätt till information som de kan förstå inför ett besök i sjukvården. Därför bestämde sig Helena Ekmark för att skriva boken om Kim.

Kim är en liten hen som besöker sjukhuset för att prova ut en ny armprotes. I boken beskriver Helena hur Kim besöker Dysmeli- och armprotesenheten på sjukhuset, hur hen får gipsa armen och genom lekträna på att använda sin protes. På varje sida finns två texter. En längre text för de större barnen och en kortare och enklare för de mindre. Boken är illustrerad av Mimmi Tollerup som tecknar kreativa och färgglada bilder, berättar Helena Ekmark.

När barn får information som de kan förstå underlättar det för dem att uttrycka sina åsikter. Med hjälp av boken får de stöd i att uttrycka sig med egna ord och kan förklara för sin omgivning vad de är med om när de ska få en ny protes.

Nationellt kunskapscenter
I Sverige föds årligen ett sextiotal barn med dysmeli, varav ett 15-tal endast har lätta finger- eller tåskador medan de övriga har skador på hand, arm, fot eller ben. Ungefär 45 procent av dysmelierna drabbar händer och fingrar, 22 procent armar och 33 procent de nedre extremiteterna.

Dysmeli- och armprotesenheten på Universitetssjukhuset Örebro är ett nationellt kunskapscenter för barn och vuxna med dysmeli eller armamputationer.

Örebro Universitetssjukhus
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in