Lokalt | EcoGuard – Örebros och Västmanlands Digitala Gasell 2015

By on 12 november, 2015

EcoGuard utsågs under onsdagskällen till Örebros och Västmanlands Digitala Gasell. Företaget är därmed ett av åtta svenska företag som kan bli Dagens Industris och Googles Digitala Gasell 2015.

Företaget EcoGuard har varit utnämnt till Dagens Industris Gasell flera år i rad. I år har företaget dessutom utsetts till Örebro och Västmanlands Digitala Gasell.

Digital Gasell är ett pris instiftat av Dagens industri och Google. Det kan gå till de gasellföretag som använder internet och dess möjligheter till att antingen växa genom sin egen affär eller för att utveckla andra företag. Priset för regionen Örebro och Västmanland delades ut under onsdagskvällen i Örebro.

Juryns motivering till EcoGuards utmärkelse lyder:
”Årets Digitala Gasell i Örebro har på ett effektivt sätt använt internet för att driva tillväxt och skapa jobb. Affärsmodellen går ut på att minska sina kunders energi- och vattenförbrukning på ett enkelt och tillgängligt sätt – privata såväl som kommunala fastighetsbolag kan följa sin förbrukningsdata direkt i mobilen.”

Öppna system
EcoGuard utvecklar och säljer system för att mäta temperatur, el, energi och vatten i flerfamiljshus.

Ett egenutvecklat webbaserat verktyg som heter CURVES hjälper EcoGuards kunder att analysera och visualisera energianvändningen i husen. På så sätt kan fastighetsägaren visa för hyresgästerna hur mycket vatten eller energi som går åt. Det gör det lättare för de boende att bli medvetna om sin användning.

För att bli en av DI:s gaseller ska företaget ha en stabil tillväxt sett över flera år. Vi har växt stadigt sedan starten för tio år sedan, så det klarar vi utan problem och är naturligtvis jätteglada för. Men det är extra kul att bli uppmärksammad för att vår verksamhet använder internet på ett effektivt och framgångsrikt sätt, säger Per Ernedal.

Växer med bibehållen vinst
EcoGuard redovisar vinst samtidigt som företaget expanderar snabbt. Idag har företaget 40 anställda och man fortsätter att nyanställa, exempelvis supportpersonal, montörer och projektledare. EcoGuards bokslut för 2014 visar en ökning på 41 procent, från 35,1 miljoner kronor i omsättning 2013 till 49,5 miljoner kronor 2014.

DI Gasell – tuffa kriterier
För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla dessa kriterier. Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen.

En Gasell har:

  • en omsättning som överstiger 10 Mkr
  • minst tio anställda
  • minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
  • ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
  • ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
  • i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
  • sunda finanser

Vid den stora Gasellgalan den 30 november i Stockholm kommer en total vinnare, en Supergasell 2015, att koras på scenen. Dessutom utses en Digital Gasell bland de åtta som utnämnts under hösten.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login