- BIK Karlskoga föll i förlängningen
- Ny etapp påbörjas i arbetet på Västra Nobelgatan och Hertig Karls allé
- Storsatsning på Örebros fjärrvärme
- Studenter överlämnar brev för ökad jämställdhet i byggbranschen
- Starta eller utveckla ditt företag i Ljusnarsberg kommun
- Dags att nominera och ansöka till priser/stipendium
- Likvärdig besparing för villaägare i Örebro län att byta bank
- Slutspelat för Örebro HK
- Kontur möter Mats Jonsson på Örebro konsthall
- Brister i utförandet av hemtjänst i Örebro kommun
Lokalt | Färre flickor riskerar könsstympning i Sverige

Hur många flickor i Sverige riskerar att könsstympas? Hur kan attityder, strukturer och politik förändras för att färre ska drabbas? Det har Örebroforskaren Sofia Strid undersökt. Studiens resultat, som presenteras av EU-kommissionen i Lissabon i dag och publiceras av Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE), visar att det trots allt är färre flickor som är i riskzonen än man tidigare trott eftersom synen på könsstympning ofta förändras i och med flytten till Sverige.
– Det betyder inte att det går att luta sig tillbaka. Det finns mycket kvar att göra, framför allt i form av utbildning och information, säger Sofia Strid, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet, vars studie ingår i ett EU-projekt finansierat av EIGE.
Forskningen visar att attityderna förändras när människor från länder där könsstympning betraktas som det normala migrerar till Sverige. Dels för att det är olagligt att genomföra i Sverige men också och kanske framförallt i och med människor möter ny kunskap och ett motstånd mot könsstympning. Det kan vara en läkare eller sjuksköterska som talar om att det är farligt för hälsan. Det kan också handla om en religiös ledare som berättar att religionen inte kräver det.
– Det är ju till och med så att koranen förbjuder människor att skada sina kroppar. Deltagare i vår undersökning berättar att de har förstått det först i Sverige. Flera kvinnor berättar att det var först i Sverige de träffade en kvinna som inte var könsstympad. De hade inte sett det som ett alternativ, säger Sofia Strid.
I till exempel Somalia könsstympas enligt WHO 98 procent av flickorna. Där riskerar flickor som inte har könsstympats att mobbas i skolan och det finns en farhåga att flickorna inte ska bli gifta. Så är det inte i Sverige, enligt undersökningen, men föreställningen om att det är bra för hälsa och hygien och bör göras för säkerhets skull lever ändå kvar.
– Speciellt männen i undersökningen undrar om det ändå inte är bäst att skära lite grann, för säkerhets skull. En del oroar sig för att det kan leda till olika sjukdomar att inte vara könsstympad, andra för att deras döttrar inte ska betraktas som rena, säger Sofia Strid.
– Kvinnorna var däremot tydliga med att det snarare leder till hälsoproblem att bli könsstympad. Och inte bara fysiska utan även psykiska och berättar att deras egna erfarenheter har gjort att de ändrat uppfattning.
Praktiskt sköts könsstympningen av kvinnorna men Sofia Strid påpekar att vi inte får glömma att det på samhälls- och strukturell nivå är en tradition som upprätthålls av och för män. Flickor som inte är könsstympade riskerar att inte bli gifta och det är moderns uppgift att förbereda sina döttrar för äktenskap.
– Könsstympning handlar om föreställningar om religion såväl som tradition och synen på kvinnan. Det är inte minst ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet.
Örebro Universitet
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Var femte singelolycka på cykel i mars orsakas av grus
Det som göms i snö… När våren kommer och snön...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Skyddet för offentliganställda stärks
Regeringen stärker skyddet för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier,...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Booking.com avslöjar världens mest välkomnande städer 2025
Resenärer dras alltmer till autentiska äventyr bortom turiststråken, som kännetecknas...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Dags att vårstäda skafferiet expertens tips för minskat matsvinn
Fyra av tio slänger livsmedel varje gång de städar skafferiet,...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Fyra av tio svenskar utsattes för bedrägeriförsök under 2024
En ny rapport från Visa avslöjar att 42 procent av...
- Posted mars 19, 2025
- 0
-
Africa CDC och Folkhälsomyndigheten stärker samarbete för folkhälsa
Folkhälsomyndigheten och Africa CDC, den afrikanska unionens smittskyddsmyndighet, undertecknade på...
- Posted mars 19, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login