Lokalt | Feministiskt initiativs kongress lockar över 530 personer från hela landet till Örebro

By on 12 februari, 2015

I morgon fredag påbörjas Feministiskt initiativs kongress på Conventum i Örebro. Feministiskt initiativ firar i år 10-årsjubileum och lockar över 530 medlemmar till Örebro, staden där den allra första kongressen hölls 2005. Intresset för att delta på kongressen har varit stort.

Det märks att vi är Sveriges snabbast växande parti. Anmälningar har kommit in från hela landet, vi har medlemmar reser hela vägen från Jokkmokk, Kiruna, Ystad och Visby för att vara med och ta beslut om vår politik. Det är förstås väldigt roligt att se ett sånt engagemang, säger Maria Pettersson, ordförande i styrelsen och kongressansvarig.

På kongressen beslutas vilken politik partiet ska föra inom en rad områden, nya talespersoner och ny styrelse för mandatperioden 2015 – 2017 kommer att väljas. Valberedningens förslag till talespersoner är Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.

Över 100 motioner har lämnats in till kongressen som bland annat rör en omfattande utveckling av partiets politik inom ekonomi, företagande, hållbarhet och miljö samt EU-politik. Kongressen kommer också att ta ställning till motioner med nya politikområden som till exempel feministisk landsbygdspolitik och urfolkspolitik. En oenig styrelse har yrkat på avslag på en motion för namnbyte av partiet till ”Feministerna”, men bifall för att talespersonerna fortsättningsvis ska benämnas som ”partiledare”.

Feministiskt initiativ är Sveriges snabbast växande parti, med mandat i EU-parlamentet samt 13 kommuner runt om i landet. Fi förnyar politiken med de modigaste och mest omfattande förslagen för jämställdhet och jämlikhet mot alla former av diskriminering. Feministiskt initiativs utgångspunkt är att mänskliga rättigheter, ekologisk och social hållbarhet ska gå före ekonomiska intressen.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login