Lokalt | Halv miljon kronor för att ta fram ätbara prototyper till Örebro Universitet

Av på 28 april, 2016

Färs på syrsor och mjölmask, ”ädelost” gjord på bönor och korv på svenskodlad lupin. Det är exempel på produkter som du i framtiden kan hitta i din livsmedelsbutik. I en ny satsning på att få fram klimatsmart protein finansierar Vinnova nu 15 olika projekt som ska ta fram ätbara och välsmakande prototyper.

Vinnova gör en satsning på att få fram klimatsmarta proteiner som ska bidra till att utveckla innovativ, hälsosam och god mat för framtiden, som alternativ till konventionell köttproduktion.

Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova.

För att konsumenterna ska vilja ha de nya produkterna behöver de smaka gott. Därför får projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

Följande projekt får finansiering med en halv miljon kronor för att ta fram ätbara prototyper:

Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan
Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.

Örebro Universitet
Örebronyheter

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in