Lokalt | Höghuset med nio liv

Av på 5 maj, 2015

Under lång tid har diskussioner förts om hur ÖBO ska utveckla stadsdelen Baronbackarna och dess centrum. ÖBO har i vågskålen lagt det höghus som finns där och diskuterat om det bör rivas eller om det kan renoveras. Stadsdelen är klassad som riksintresse och därför får höghuset nu ett nytt liv. ÖBO har tillsammans med stadsantikvarie och länsantikvarie kommit fram till hur huset ska leva vidare.

Idag står höghuset tomt och därför kan ÖBO redan till sommaren starta den genomgripande ombyggnationen. Även vissa av de omkringliggande lokalerna blir renoverade. Huset blir tillgängligt med nya planlösningar och nya hissar. Värme- vatten och avloppsledningar byts ut. Huset får nya fönster och ny fasad, balkongerna renoveras och några nya kommer till. Ett nytt klimatskal gör att huset går från en energiförbrukning på cirka 161 kWh/m2 ner till cirka 80 KWh/m2.

Totalt kommer höghuset att inrymma 37 yteffektiva lägenheter från 1 rum och kök (23 kvm) till 4 rum och kök (84 kvm).

– Vi är tillfreds med att äntligen komma till ett beslut och att vi startar ombyggnationen och att vi snart kan erbjuda örebroarna ännu fler fina bostäder i vår stad, säger Ulf Rohlén, vd på ÖrebroBostäder AB.

Till hösten 2016 kan nya hyresgäster flytta in i ett toppmodernt boende i en stadsdel som andas 50-tal i form och färg och som alltid skapat intresse i hela landet.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in