Lokalt | Klass 6B på Sörbyängsskolan fick stipendium för insatser för asylrätt

Av på 23 mars, 2015

En skolklass i Örebro och en fristående ungdomsgrupp i Gävle fick i helgen dela på ett ungdomsstipendium för sina insatser för asylrätten och för förståelse mellan människor av olika ursprung. Stipendierna delas ut av Flyktinggruppernas Riksråd, FARR.

Klass 6 B på Sörbyängsskolan Örebro får stipendiet för sitt engagemang och sin uppfinningsrikedom för att stoppa utvisningen av pappan till en av klasskamraterna. Klassen fick med sig sina föräldrar och många andra, tog kontakt med organisationer och myndigheter, åkte i samlad tropp till förvaret i Flen och såg ingenting som omöjligt.

“Ungdomsgruppen för asyl” i Gävle har inte ens något namn, men har ändå satt avtryck. De får stipendiet för sina spontana medmänskliga insatser för en grupp albaner som slagit upp tältläger i protest mot att inte ha fått asyl. Ungdomarna ordnade manifestationer och tog dessutom på sig att i två månader turas om att finnas på plats som skydd, sällskap och livlina.

FARR:s styrelse ville i år uppmärksamma att det är många barn och ungdomar som reagerar mot utvisningar de ser som orättvisa. Barn och ungdomar går ihop och organiserar sig, kräver svar av myndigheter, samlar namn, startar facebooksidor och demonstrerar. De gör det för klasskamrater och idrottskompisar men ibland också för utsatta personer som de inte känner. Om de får höra “det finns inget att göra” svarar de “vi kan försöka”. Årets stipendiater är goda exempel som ger oss hopp för framtiden.

Ungdomsgruppen i Gävle var på plats och tog emot sitt diplom till applåder av deltagarna vid FARR:s kursdag som hölls i Gävle på lördagen. Skolklassen kommer att uppvaktas i samband med en tillställning i Örebro om ett par veckor.

FARR:s ungdomsstipendium har delats ut varje år sedan 1998. Summan är 5000 kronor, men den höjdes tillfälligt i år till sammanlagt 8000 kronor att delas lika mellan mottagarna. Syftet är att stödja insatser av ungdomar för asylrätten och/eller för att öka förståelsen mellan människor av olika etniska ursprung. Stipendiet delas numera ut till minne av Carl Lundevi, ung och inspirerande medlem i FARR:s styrelse, som tragiskt avled 2012, i alltför unga år

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in