Lokalt | Konsumenter köper gammal juice i tron att den är färsk

By on 9 april, 2016

Svenska konsumenter dricker gammal juice i tron att den är färsk. Det visar en undersökning från MEC Analytics & Insight.

Enligt undersökningen tror svenska konsumenter att det tar mellan 7 och 12 dagar från pressning till dess att juicen står i juicehyllan.

Det är dock fel. Hela 95% av apelsinjuicen från de vanligaste juicevarumärkena i butikshyllan är från 3 upp till 15 månader – redan när de når butikshyllan.

Men det gäller inte alla. Ett fåtal svenska juicevarumärken, där Brämhults är den största aktören, säljer nypressad apelsinjuice som är betydligt färskare. Fast det vet inte konsumenterna, förklarar Stefan Boström, VD på Brämhults Juice:

Vi pressar färsk frukt hos oss fem dagar i veckan. Direkt dagen efter pressning körs flaskorna mot butik. Men konsumenterna tror tyvärr att all juice görs på samma sätt och inser inte hur färsk vår är och hur gammal annan juice kan vara, förklarar han.

Att Brämhults juicer är färska på riktigt till skillnad mot de flesta andra, märks exempelvis på att smaken ändras i takt med fruktsäsongen. Det beror dels på att man byter sort allt eftersom olika sorter mognar, dels på att vissa frukter helt enkelt blir sötare mot slutet av säsongen, då de fått mer sol.

Ibland undrar konsumenterna varför det smakar olika, men för oss är det en färskhetsgaranti, säger Stefan Boström.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login