Lokalt | Lex Sarah-anmälan om trygghetslarm ur funktion

By on 21 december, 2015

I samband med en fallolycka i hemmet den 19 oktober i år försökte en 97-årig kvinna använda sitt trygghetslarm. Larmet visade sig vara ur funktion. Efter stor ansträngning fick kvinnan i stället kontakt med en anhörig.

Fallolyckan medförde slag mot huvudet, kraftig blödning samt brutna revben och kvinnan fick vård på USÖ men skickades hem samma dag.

Örebro kommuns utredning visar att redan den 12 augusti hade kvinnans trygghetslarm aviserat tekniskt fel. Örebro kommuns larmgrupp har fått felmeddelandet men brustit i åtgärd.

Utredningen visar inga brister på åtgärder vid felmeddelande hos andra kunder.

Orsaken till händelsen är ett avsteg från beslutad arbetsfördelning och rutiner i samband med felmeddelanden.

Verksamheten har även brustit i kontakten med anhöriga och haft en oskälig fördröjning i rapportera händelsen enligt Lex Sarah.

För att förhindra liknande händelser kommer en person inom larmorganisationen varje dag att ansvara för att ta emot och åtgärda inkomna testlarm. Ett system för egenkontroll införs också, för att följa upp att åtgärder genomförs. Därmed bedöms risken för att detta kan inträffa igen som undanröjd.

Örebro kommun beklagar den inträffade händelsen. Den vidtagna åtgärden innebär att trygghetslarmets kunder fortsättningsvis kan känna sig trygga med att händelsen inte kan inträffa igen.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login