Lokalt | Nationell kongress i Örebro inom gynekologi och förlossningsvård

By on 26 augusti, 2016

Från måndag 29 augusti till torsdag 1 september träffas närmare 600 läkare och barnmorskor från hela landet som är specialiserade inom gynekologi och obstetrik. Det är den årliga SFOG*-veckan som i år arrangeras av Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län och Örebro universitet. Kongressen går av stapeln på Conventum i Örebro. Här avhandlas ämnen som handlar om kvinnors sjukdomar och hälsa samt graviditet och förlossning.

Förutom att ett stort antal läkare och barnmorskor från hela landet närvarar vid kongressen är också flera nationellt och internationellt erkända personer inbjudna som föreläsare. Syftet är att byta erfarenheter och ta del av det senaste inom forskningen.

Ett axplock ur programmet

  • Robotkirurgi är ett aktuellt ämne. Vid en föreläsning tas frågeställningen ”ska alla sjukhus ha robot – eller ska man skapa centra vid vissa sjukhus som blir specialiserade på detta?” upp. Rainar Kimmig, professor från Essen, Tyskland.
  • En intressant föreläsning om hur vi får den opererade patienten att återhämta sig så fort som möjligt efter operation, Enhanced recovery after surgery – ERAS. Professor Olle Ljungqvist från Örebro håller i denna föreläsning.
  • Björn Strander, gynekolog, pratar om hur screeningprogrammet för livmoderhalscancer, cervixcancer, kan göras ännu bättre. Även det nya nationella vårdprogrammet för cervixcancer presenteras. I ett symposium efter diskuteras hur avvikande screeningfynd tas om hand.
  • Graviditetsdiabetes drabbas en del gravida kvinnor av. Professor David Simmons, forskare och läkare från Australien berättar om aktuell forskning och behandling.
  • Utredningen om den högspecialiserade vården är högaktuell. Måns Rosén, utredare, finns på plats och deltar i en debatt.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login