Lokalt | Nu väntar högsäsong för huvudlöss

By on 26 augusti, 2016

Huvudlöss är ett vanligt problem på skolor och förskolor. När skolorna börjar på hösten ökar besöken på 1177 Vårdguidens webbsidor om huvudlöss kraftigt. På några veckor fördubblas sidvisningarna vilket pekar på ökade problem med huvudlöss. 

På 1177 Vårdguidens webbplats finns kvalitetssäkrade råd och hjälp om hur du upptäcker löss och vilka behandlingar som du kan göra själv. Det finns också ett bildspel som tydligt visar hur luskamning ska gå till.

Tvärtemot vad många tror har huvudlöss inte med dålig hygien att göra. Att man får löss beror inte på att man städar för lite hemma eller tvättar sig för sällan. Huvudlössen lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. De sprids därför genom kontakt hår mot hår.

Det är störst risk att få huvudlöss på sommaren, när de är som mest aktiva. När skolterminen börjar kan lössen spridas. Finkamma därför barnen och behandla de som har levande löss innan skolan börjar efter ett längre lov. Det är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.

 Antal besök på 1177 Vårdguidens webbsida om huvudlöss (i tusental per vecka)

Antal besök på 1177 Vårdguidens webbsida om huvudlöss (i tusental per vecka)

För att bli av med lössen är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta, så att alla som har löss kan behandlas samtidigt.

På 1177 Vårdguidens webbplats kan du läsa om olika behandlingar som är lämpliga. Om du har provat olika behandlingar men fortsätter att hitta levande löss kan du kontakta BVC, skolsköterskan eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login